L’arribada d’un front aquesta matinada ha intensificat la nevada als Pirineus, sobretot a la cara nord, on ja s’acumulen gruixos destacables en alguns sectors. A Vielha s’han llevat amb 55 centímetres de neu; a Puigcerdà, amb 25, i a Das, amb 13. Aquests registres són més importants a les cotes més altes de la serralada i en algunes zones ja supera el metre neu nova. És el cas de Lac Redon (Vall d’Aran) on s’han acumulat 1,15 metres de neu. A Certascan (el Pallars Sobirà) freguen el metre de neu i a Malniu (Cerdanya) jan’hi ha 80 cm. Aquest diumenge també es va activar el pla Allaucat pel perill d’allaus forts a l’Aran i al nord del Pallars Sobirà. La nevada anirà perdent força al llarg del dia i les fortes ratxes de vent a alta muntanya i als dos extrems del país prendran el relleu. Així, també s’ha activat el pla Procicat pel vent, que aquesta tarda s’anirà intensificant als Pirineus i als dos extrems del país. Les ventades arribaran a Barcelona durant aquesta matinada i dimarts al matí, amb cops moderats.

Per aquesta situació, Protecció Civil recomana molta prudència en la mobilitat en totes aquestes zones afectades per la neu i el gel que es pugui formar arran de les baixes temperatures. Al programa ‘El matí de Barcelona’, de BTV ràdio, Imma Solé, cap del Servei Territorial de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya a Barcelona ha comentat que “hem d’estar molt al cas i cal informar-se de les vies que hem de passar per saber com hem d’anar de preparats”. Es recomana que el vehicle hi contingui cadenes, manta, una llanterna i el telèfon mòbil carregat per si hi ha alguna emergència. Fins aquest matí no s’ha produït cap incidència greu a causa de la nevada.

El fred intens i el vent, protagonistes d’aquest dimarts a Barcelona

La forta baixada de les temperatures prevista per a aquesta nit i matinada ha fet activar els avisos per fred a tot Catalunya. A Barcelona es preveu que aquest dimarts la temperatura baixi per sota de la marca dels 5 ºC. El vent, que bufarà amb ratxes de 60 o 70 km/h, accentuarà la sensació de fredor. Dimecres al matí les temperatures tocaran fons i les glaçades febles trauran el nas en alguns barris de la ciutat. Des de Protecció Civil s’insisteix, doncs, que caldrà seguir “anant amb cura en la mobilitat, ja que hi poden haver glaçades”, i també s’ha demanat precaució en els desplaçaments a peu que es facin de matinada i en les activats que es facin a l’exterior. “S’ha d’actuar amb seny amb conseqüència a la baixada de les temperatures que hi haurà”, ha recomanat Solé.

Altres consells pel fred intens

Es recomanable que els col•lectius més vulnerables, com la gent gran, nadons o persones amb malalties respiratòries, evitin sortir a l’exterior i estiguin quiets durant moltes hores sobretot quan fa més fred. Es prohibeix l’ús d’estufes de gas, brasers o altres sistemes de calefacció per combustió i que faci temps que no fem servir. No s’han de taponar tampoc les reixetes de ventilació dels espais on estan les calderes, ja que es podrien acumular gasos que poden provocar un accident. Ni tampoc fer ús de les estufes de combustió durant molta estona, ni fer servir espelmes per escalfar-nos.

Podeu recuperar l’entrevista sencera aquí: