Es poden trobar a l’església de la Concepció el dijous de Corpus Christi, celebració en la qual es venera l’eucaristia. Aquests dolços tradicionals representen la sagrada forma i es reparteixen amb cireres, que simbolitzen el vi. Els fan artesanalment al Forn Sarret.

Ingredients bàsics per a un dolç en perill d’extinció

El panoli és un pa dolç amb forma de galeta. En destaca el sabor anisat. Al Forn Sarret fa més de 20 anys que preparen entre 250 i 300 d’aquests dolços per a l’església de la Concepció. Però també hi ha feligresos que els encarreguen pel seu compte.

La pastissera Irene Ocón afegeix els ingredients a la mescla

La pastissera Irene Ocón, del Forn Sarret, explica que és un dolç poc convencional, amb forma de galeta i molt senzill. “És difícil de trobar-ne perquè simplement ningú no en fa. Els ingredients són bàsics: oli d’oliva, sucre, anís dolç i anís en pols juntament amb la farina”.

“És un sabor que ens transporta al passat”, asegura la pastissera, que defensa que es conservin les tradicions dels dolços com el panoli, la coca de Sant Joan i la coca de llardons, típica de Dijous Gras.

Un dolç tradicional pel dia de Corpus

Segons Luciano Burguillo, sagristà de l’església de la Concepció, el panoli és un pa d’oli —probablement d’aquí li ve el nom— que es dona com a representació de la sagrada forma. Segons explica, té a veure amb el pa que es donava als pobres segles enrere, perquè és molt senzill. Endolcit i aromatitzat amb anís, d’una banda simbolitza l’aliment però també, amb la simbologia de l’oli, representa les cures, i també perquè el dimoni llisqui i passi de llarg.

Panolis acabats de sortir del forn

Dijous de Corpus Christi es beneeixen els pans i es reparteixen al claustre, on es pot veure L’ou com balla. Amb el repartiment dels panolis també aconsegueixen fons per a finalitats socials dins de la parròquia. S’acompanyen de cireres, que simbolitzen el vi. Així representen la carn i la sang de Jesucrist.