Estiu és sinònim de banyar-se a la platja i a la piscina, però aquestes activitats van lligades a un augment de les infeccions d’oïda, concretament a la coneguda com otitis externa o oïda de nedador. Tal com apunta el servei d’otorinolaringologia del Centre Mèdic Teknon, el 84 % de les otitis externes que es diagnostiquen durant aquests mesos estan relacionades amb activitats aquàtiques.

Annabel Berzosa, responsable de l’àrea pediàtrica del centre auditiu Aural, ha detallat que aquestes infeccions bacterianes que afecten el conducte auditiu apareixen sovint en infants que passen molta estona submergits. Les piscines, on l’aigua té clor i també més bacteris, impliquen més risc que no les platges, on “l’aigua és més sana i natural”.

Berzosa indica que, un cop fora de l’aigua, el que s’hauria de fer és esbandir l’infant amb aigua clara i assecar-li bé les orelles amb una tovallola neta inclinant el cap a banda i banda perquè el líquid retingut surti de l’oïda.

Fa molt de mal, sobretot als infants

Es tracta d’una infecció fàcil de diagnosticar; “fa molt de mal, només pressionant la zona una mica, la persona salta de dolor, i els infants encara més“, ha explicat Berzosa. “Com que s’infla la part interna del conducte, es pot notar picor i falta d’oïda“, ha continuat. El tractament, però, es senzill i normalment requereix entre vuit i 10 dies de gotes antibiòtiques.

Consells a seguir per evitar les otitis

Més enllà d’eixugar bé les orelles, regular el temps d’immersió i procurar eliminar tota l’aigua de l’interior del conducte, Annabel Berzosa ha reiterat el discurs ja popular entre els otorinolaringòlegs: no és aconsellable utilitzar bastonets per les orelles. “L’únic que fan és empènyer la cera, que es va incorporant cap a dins i inclús deixes de protegir el teu conducte auditiu”, ha destacat.

També aconsella que per aquelles persones amb una salut auditiva complicada, la solució més recomanada son els taps de bany. “Eviten que l’aigua entri a les orelles i, per tant, si algú porta audiòfons, se’ls pot tornar a posar amb normalitat”, apunta.

otitis infantil aigua estiu

Per últim, ha fet un recordatori que totes les persones majors de 60 anys s’haurien de fer una revisió anual del sistema auditiu.