El Gonzalo té nou mesos i és un cas únic al món. Quan la seva mare estava embarassada de 21 setmanes, al fetus li van diagnosticar una obstrucció completa de la laringe. Una malformació que només es dóna en un de cada 40.000 embarassos. En tots els casos, els fetus acaben morint o, si sobreviuen, ho fan amb seqüeles molt greus. EDUARD GRACÓS, cap de la Unitat de Medicina Fetal "El bebé dins de l'úter produeix un líquid que ha d'extreure fora. Al no poder treure aquest líquid, s'acumula i els pulmons s'inflen fins a tres vegades el seu tamany. Això apreta molt el cor i el fetus fa una fallada cardíaca." El diagnòstic li van fer a l'hospital de Cartagena, on viu la família, i de seguida va ser derivada a Barcelona. Els especialistes del Cínic i de Sant Joan de Déu van decidir operar-la immediatament. La intervenció va durar 22 minuts i va ser molt delicada. El fetus només pesava 450 grams. EDUARD GRACÓS, cap de la Unitat de Medicina Fetal "El diàmetre de la tràquea fetal és de dos mil·límetres i de llarg un centímetre i mig. La gola té dos mil·límetres o tres. I a més és molt tou, és com un teixit de mantega" Aquesta intervenció s'havia intentat tres vegades en els últims 10 anys i havia fracassat per diversos motius. La operació ha estat possible gràcies al programa de cirurgia fetal, que funciona des de fa vuit anys entre l'Hospital Clínic i el de Sant Joan de Déu. Els dos hospitals ara volen fer un pas endavant i crear un centre que sota una direcció única coordini tota l'activitat clínica i de recerca.

Especialistes en medicina fetal amb el suport de cirurgians pediàtrics han aconseguit desobstruir completament la laringe amb una tècnica sense la qual el nadó no hagués sobreviscut. Actualment, el nen té 9 mesos i pot fer una vida normal.

Anteriorment, l’operació s’havia provat sense èxit en tres ocasions. L’equip de metges creu que els fracassos es devien a que els casos eren massa complicats, amb altres malformacions addicionals i per haver utilitzat tècniques massa invasives. La intervenció es va fer a les 21 setmanes i dos dies d’embaràs. Els especialistes van anestesiar el fetus, el van posar en una posició adequada i aleshores van introduir un endoscopi especial de només tres mil·límetres de gruix a l’úter. En només 20 minuts i gràcies a una intensa preparació de la intervenció es va poder corregir l’obstrucció.

En les setmanes posteriors a la cirurgia, els pulmons van recuperar a poc a poc la mida normal. L’embaràs va seguir el curs normal i setze setmanes després va néixer el nadó a Cartagena. Actualment té nou mesos i el seu desenvolupament és normal.

Les obstruccions en la laringe en el fetus són molt poc freqüents, només es donen en un de cada 40.000 embarassos. La intervenció ha estat possible gràcies al Programa de Cirugía Fetal que porten a terme des de fa vuit anys i de forma conjunta l’Hospital Clínic i l’Hospital de Sant Joan de Déu. Ara els dos hospitals crearan un nou centre, que amb una direcció única coordinarà tota l’activitat clínica i de recerca. Un centre que ajudarà a consolidar Barcelona com a ciutat de referència mundial en cirurgia fetal i pediàtrica.

Comparteix a: