No és un congrés convencional. El Campus Vall d’Hebron és, durant tres dies, un espai d’aprenentatge. Fins a 15 figures mundials en el camp de la cirurgia pediàtrica ensenyen a altres professionals algunes de les tècniques mínimament invasives que s’estan duent a terme als principals hospitals de referència. Ho fan a través de simuladors, amb nadons o fetus de plàstic i amb l’instrumental que després s’utilitza al quiròfan. Això permet aprendre de manera molt més ràpida, molt més segura i cobrir un “buit en la formació dels cirurgians” que “cada cop tenen menys hores de pràctica als quiròfans”.

La cirurgia mínimament invasiva no és nova, fa 20 anys que s’aplica, però sí que ha evolucionat molt els darrers anys. Actualment, explica Manuel López, responsable del congrés i director servei de cirurgia pediàtrica de l’Hospital Vall d’Hebron, ja és possible operar amb cicatrius minúscules, “de només dos o tre mil·límetres”. Inicialment aquest tipus d’intervencions només es feien amb neonats, però cada vegada són més freqüents les tècniques de cirurgia fetal (el Vall d’Hebron n’és pioner), i en nadons més petits. Precisament, el doctor López ha operat recentment un nadó de menys d’1,5 kg amb atrèsia d’esòfag, una lesió congènita que pot derivar en lesions pulmonars.

Vall d’Hebron, un hospital de referència

A tot l’estat espanyol només hi ha dos grups especialitzats en cirurgia pediàtrica mínimament invasiva i, un d’aquests és el de l’Hospital Vall d’Hebron. “El centre ha apostat per aquest tipus d’evolució”, explica Manuel López. De fet, l’objectiu del centre és aconseguir que de les 2.000 operacions que s’hi fan cada any, un 70 % puguin utilitzar aquesta tècnica.