Segons dades de l’OMS, la vacunació evita entre dos i tres milions de morts cada any. En aquest context, la doctora Magda Campins, cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia a l’Hospital Vall d’Hebron, defensa que “les vacunes són importants, funcionen i són un dels instruments més importants” de la sanitat publica per lluitar contra les malalties infeccioses”. Per aquest motiu, recomana que els adults segueixin “un calendari de vacunació” com el que s’aplica en els infants, per protegir-se de forma adequada contra les malalties infeccioses.

La doctora Campins també ha explicat a ‘El matí de Barcelona’ que la meningitis B és una malaltia amb una incidència molt baixa, però que és letal en el 10 % dels casos. “No hi ha una producció per abastir tothom i els preus no són eficients per poder-ho assumir”, ha explicat, però “s’està treballant per valorar com incloure-la en el calendari per administrar-la en les condicions adequades”. El que no s’ha de fer és “comprar-la fora del nostre país, sense tenir garanties que s’hi ha mantingut la cadena de fred”, ha dit. Campins ha remarcat que “el risc és molt baix” i ha demanat als pares que estiguin tranquils.

Segons la doctora, hi ha diferents criteris que es valoren abans d’incloure una vacuna al calendari oficial de vacunació: que l’impacte de la malaltia sigui important, que provoqui complicacions o mortalitat, que hi hagi una vacuna eficaç i segura sense efectes secundaris destacats i que el cost no comporti deixar de fer altres estratègies de salut pública més necessàries. L’Hospital Vall d’Hebron imparteix aquesta setmana el Curs d’Actualització de Vacunes amb ponències sobre nous tractaments preventius, canvis que s’hi han produït o tallers de casos pràctics destinat als professionals de la salut pública.

Escolta l’entrevista sencera aquí: