A més del racisme i la xenofòbia, l’altre motiu que més expedients per discriminació acumula és el gènere (12 %) i, dins aquest apartat, el triple de casos correspon a situacions de menysteniment per ser dona. La resta de motius són discapacitat (9 %), aporofòbia (8 %), lgtbifòbia (8 %), ideologia (7 %), edat (5 %), salut (4 %) i religió (1 %).
Segons el balanç de les actuacions de l’Oficina que l’Ajuntament ha presentat aquest dilluns, el dret més vulnerat és el de la integritat moral, en el 33 % dels casos, i la majoria s’han produït per insults o tracte degradant per motius racistes. La resta de drets més vulnerats són el de l’habitatge (12 %), el de la informació (9 %), els laborals (8 %) i el dret a la llibertat i la seguretat (8 %).
Les dades mostren també que la meitat de les vulneracions les han provocat les administracions públiques. L’Administració de l’estat acumula una part significativa dels expedients arran del servei especial d’atenció a víctimes de les càrregues policials de l’1-O, mentre que una altra part destacada correspon a l’àmbit de l’administració de justícia. Pel que fa a les empreses, acumulen el 31 % dels casos de discriminació i els particulars, el 15,5 %.
Per territoris, Ciutat Vella és el districte d’on provenen més queixes (28 %), seguit de lluny de l’Eixample (9 %), Sant Martí (8 %) i Gràcia (6 %).
Una seu renovada per reforçar el servei
Aquest dilluns s’ha estrenat l’ampliació de l’Oficina per la No Discriminació al número 32 del carrer de Ferran. L’horari d’obertura de les instal·lacions és de dimarts a dijous de 9 a 20 h i els dilluns i divendres de 9 a 14 h. A partir d’ara, aquest espai també acull el Centre de Recursos en Drets Humans. També s’ha engegat una campanya informativa per donar a conèixer el servei. Els dos àmbits d’actuació de l’oficina són la prevenció i la garantia de drets.
La Guàrdia Urbana, un agent clau
Per poder detectar possibles casos de discriminació, els agents de la Guàrdia Urbana està fent una formació. D’aquesta manera poden actuar d’ofici o atendre i orientar la víctima, i dirigir-la si s’escau, a l’oficina. A més, la policia ara pot reflectir a l’atestat policial una situació de discriminació amb una casella marcada. La policia de barri és un dels agents en contacte amb col·lectius vulnerables a cada barri per animar a denunciar els casos que sovint no surten a la llum.