Aquest dimarts a la tarda, amb motiu del Dia Internacional contra l’LGTBI-fòbia, l’Observatori contra l’Homofòbia (OHC) i la Plataforma LGTBI de Catalunya han convocat una concentració de rebuig i denúncia a les violències i discriminacions de les quals és objecte el col·lectiu.
Segons dades de l’entitat, durant el 2021 va registrar 284 incidències per motius d’orientació sexual i identitat o expressió de gènere, la xifra més elevada dels últims anys. Els resultats de l’última enquesta de l’Agència dels Drets Fonamentals de la Unió Europea van posar de manifest que el 38 % de persones LGTBI havien rebut insults, amenaces i assetjament en els últims 12 mesos. A l’estat espanyol aquesta xifra s’eleva al 41 %.
El col·lectiu reclama establir polítiques públiques efectives i exigir a les diferents administracions els recursos materials, econòmics, humans i socials necessaris per prevenir, detectar i intervenir contra l’LGTBI-fòbia. Aquestes polítiques, segons l’observatori, han de ser transversals, des de la infància, la joventut i les persones grans, des de l’educació, els esports i la salut, amb les persones amb discapacitats i amb una mirada interseccional per erradicar les discriminacions per orientació sexual i identitat o expressió de gènere.
Reivindiquen una societat fonamentada en la igualtat, la convivència i la diversitat
Aquest 17 de maig han volgut reivindicar una societat que inclogui la diversitat en el sentit més ampli, que trenqui la visió heteronormativa i la concepció binarista de gènere.
Per això han exigit la creació d’espais segurs i de reflexió per als infants, adolescents i joves, el dret a una atenció sanitària de qualitat allunyada de la visió heteronormativa als centres de salut, visibilitzar la lesbofòbia i establir estratègies adequades per donar resposta als atacs difosos per les xarxes socials i a les violències digitals, entre altres.
També han alertat del perill que suposa l’avenç de l’extrema dreta, que afavoreix polítiques antifeministes i LGTBI-fòbiques, que en alguns països ja han aconseguit polaritzar posicions polítiques i arrossegar discursos de formacions suposadament progressistes cap a les seves tesis.
El moviment LGTBI vol ser un actiu contra els discursos i les pràctiques que promouen odi i ha d’establir aliances amb altres col·lectius socials per fer front al feixisme.