L’Observatori contra l’Homofòbia reclama una millor aplicació del protocol que TMB té des de l’estiu del 2021 per lluitar contra les violències que pateix el col·lectiu LGTBI. Així ho ha expressat Cristian Carrer, psicòleg social de l’entitat, després de la brutal agressió que va patir una dona trans dissabte a la nit.

Aplicació del decàleg per a la prevenció de l’assetjament LGTBI

El protocol contra l’LGTBI-fòbia de TMB inclou un decàleg en el qual referma el seu compromís per la igualtat real i efectiva entre totes les persones i desaprova qualsevol comportament LGTBI-fòbic.

L’Observatori demana un pronunciament més ferm davant de l’agressió de dissabte a una dona trans i en aquest sentit diu haver trobat a faltar “un comunicat per condemnar els fets“. Carrer apunta que el metro “és un transport que agafen milers de persones” i una posició clara pot contribuir a una millor prevenció d’aquestes violències.

TMB s’hauria de pronunciar clarament contra l’LGTBI-fòbia donant un missatge clar als milers de persones que agafen el metro”
Cristian Carrer, psicòleg social

Demanen una millor coordinació entre TMB i Ajuntament

Carrer també retreu que TMB no s’hagi posat en contacte ni amb l’Observatori ni amb l’OND posteriorment a l’agressió trànsfoba. Aquest psicòleg social demana una “millor coordinació entre els agents que ens dediquem a acompanyar les violències”. L’objectiu, diu Carrer, és triangular tota la informació amb els diferents agents -cadascun en el per intentar fer un “acompanyament el més digne possible” a la persona afectada.

Per últim, Carrer retreu la falta d’accions divulgatives al suburbà previstes —al seu protocol— per promocionar que ha de ser un espai lliure de violències.

TMB, per la seva banda, assegura que han posat en marxa un procediment intern des del primer moment en el qual han facilitat informació de les càmeres de seguretat, entre d’altres, als Mossos perquè puguin dur a terme la seva investigació. L’entitat Transports Metropolitans de Barcelona assegura que esperarà a la investigació policial abans de fer cap comunicat. La policia ha confirmat a betevé que el cas s’està investigant i que, de moment, no consta cap denúncia.

Impunitat dels missatges d’odi a les xarxes

Cristian Carrer ha criticat la impunitat dels missatges d’odi a internet i concretament a les xarxes socials. I especifica que molts perfils de Twitter reforcen els missatges transfòbs i d’altres posen en dubte que la de dissabte fos una agressió contra una persona trans i que més aviat apunten a una baralla entre dues persones.

Carrer ha explicat que l’agressió al metro va ser “transfòbia de manual” perquè l’agressor apel·lava la víctima amb missatges directes com “Et trauré la perruca” i “No siguis ridícula” i el que ella va fer, diu Carrer, és “un acte d’autodefensa”.

Prevenció i treball conjunt entre el col·lectiu i les administracions

L’educació i el respecte a la diversitat des d’edats molt primerenques és una de les propostes que fa la psicòloga María José Hinojosa per prevenir les violències contra el col·lectiu LGTBI. Hinojosa adverteix però que els missatges d’odi i de desinformació tant mediàtica per part de formacions de dretes com a les xarxes “no ajuden gens” a combatre aquestes violències sinó que “les incentiven”.

Aquesta psicòloga del col·lectiu Gamá LGTBI creu que, i també de cara a fer prevenció, és essencial que el col·lectiu treballi conjuntament amb les administracions per fer polítiques tranversals en què es visibilitzin les dissidències. Parla d’àmbits com l’educació però també la sanitat i la justícia.

Després de les crítiques, TMB condemna l’atac

A dos quarts de set, TMB ha condemnat l’agressió de dissabte a l’L1 del metro. En una piulada, la companyia ha explicat que des del primer moment es va activar el protocol contra les agressions LGTBI-fòbiques i que està col·laborant amb els Mossos d’Esquadra per investigar els fets.