metge consulta

L’Àrea de Malalties de Cor de l’Hospital de Bellvitge ha creat una eina digital que permet detectar, en temps real, les possibilitats que té una persona que ha sobreviscut a un infart de miocardi de patir-ne un altre. El risc de tenir un segon atac els primers 12 mesos després del primer és molt elevat i per això aquesta eina pot resultar molt eficaç.

A través d’un panell de control digital, es pot veure en temps real l’estat dels pacients i monitorar-los. Això permet anticipar-se a possibles complicacions i detectar-ne el risc. La nova eina forma part del projecte Artemis i és la primera d’aquest tipus en l’àmbit estatal i sense precedents a Catalunya. El panell de control integra la reenginyeria de processos amb la metodologia Lean i l‘ús de dades intel·ligents per a la presa de decisions mèdiques.

Segons la doctora Ona Meroño, cocoordinadora de la Unitat de Rehabilitació Cardíaca de Bellvitge, “fins ara, si no és que el pacient contactava de forma proactiva amb l’equip mèdic, no ens assabentàvem de les incidències de salut. Ara, podrem valorar molts paràmetres d’analítiques, dades biomètriques, etc.”.

Més de 250 pacients cada any

El programa Artemis es desenvolupa des del 2021, en el marc del Programa de cardiologia preventiva i comunitària (postIAM), que l’Hospital de Bellvitge ha desplegat a la regió sanitària Metropolitana Sud. Cada any fa un seguiment de més de 250 pacients durant el primer any des que han patit l’infart. Una de les qüestions en què es fa més incidència és en l’adquisició d’hàbits saludables: deixar de fumar, fer exercici i fer una dieta equilibrada.