Les ciutats s'han autoproclamat claus per cohesionar Europa però també per ajudar la superar la crisi econòmica. Ho han fet durant la cimera europea de governs locals i han posat aquestes xifres sobre la taula. El 70% de la població europea viu a les urbs i és allà on es genera el 85% del producte interior brut d'Europa. Les ciutats, els govern locals, han dit alcaldes presents avui a la reunió, saben el poder que té treballar en xarxa. Les ciutats volen deixar de ser només prestadors de serveis per ser òrgans amb poder de decisió. En aquest context, l'alcalde de Barcelona ha demanat que es tiri endavant el corredor ferroviaria del Mediterrani com una infraestructura clau.

En la cimera  ‘Governs locals en xarxa per a una nova Europa’, les administracions locals crearan una Agenda Barcelona on recollir les conclusions i propostes que acordin. D’entrada, defensen que l’actuació dels ajuntaments és clau en una situació de crisi que afecta de tan a prop els ciutadans. Argumenten que la seva administració ha afavorit la implantació d’anteriors mesures europees. Afegeixen que Europa necessita l’acció conjunta i cohesionada dels seus municipis i regions.

En l’agenda de la cimera destaca un acte de reconeixement als exalcaldes que han impulsat la relació amb Europa des del seu municipi. L’acte té lloc al Museu Marítim i  Pasqual Maragall serà homenatjat pels seus anys com a batlle de la ciutat. També hi assistiran Manuel Chaves, José Montilla, Jordi Hereu i Antoni Fogué.

Els dos primers dies, les reunions es faran a Barcelona. El dia 24, hi haura sessions en nou ciutats catalanes com Sabadell, Terrassa i Tarragona.