Pot llegir tranquil·la sense que la molestin els mosquits tigre. "Vengo a menudo aquí y la verdad es que este año no hay muchos mosquitos, por el otro lado si que hay muchos, pero en este parque no." Des de 2005, entre l'abril i el novembre, la plaga arriba a la ciutat. De moment, però, l'Agència de Salut Pública ha rebut un 8 % menys de denúncies relacionades amb aquest insecte. Aquí, els Jardins de Mossèn Cinto Verdaguer, és un dels llocs on va haver més mosquits tigres l'any passat, per això, l'Agència de Sanitat Pública visita cada tres setmanes la zona per detectar factors de risc i, gràcies a aquesta intervenció l'activitat dels insectes ha disminuït. Encara que no a tot arreu. "Aquí donde estamos ahora no hay mosquitos, pero por Montjuïc hay muchos. A veces estamos paseando y cuando hay poca luz, van a las piernas." Els factors meteorològics han ajudat a rebaixar l'activitat dels mosquits tigre. Aquesta espècie cria en focus d'aigua i aquest any ha estat poc plujós. De totes maneres, els experts asseguren que el principal problema es troba en l'espai privat. VICTOR PERACHO, cap del servei de vigilància i control de plagues urbanes "El problema dels mosquits tigre és que són difícils de combatre perquè de seguida troben lloc de cria. Una xapa de coca-cola invertida és prou espai perquè crii i proliferi." Per això, insisteixen a evitar que s'acumuli l'aigua en recipients que es trobin en terrasses i balcons, com ara galledes, i que es canviï sovint l'aigua dels testos perquè no quedi estancada.
De moment hi ha menys presència de mosquits tigre a Barcelona, respecte de l’any passat. De fet, l’Agència de Salut Pública ha registrat un 8% menys de denúncies. De totes maneres, els mosquits tigre viuen d’abril a novembre i, per tant, no es podrà confirmar aquesta dada fins a finals d’any.
La plaga de mosquits tigre va començar fa una dècada. El primer d’aquests insectes es va detectar a Sant Cugat el 2004 i l’any següent ja va arribar a Barcelona. Els experts expliquen que és difícil de combatre perquè procrea en espais molt petits d’aigua estancada. De fet, insisteixen a conscienciar els ciutadans perquè evitin deixar recipients amb aigua en terrasses o balcons, i perquè canviïn sovint l’aigua que s’acumula sota els testos.
L’Agència de Salut Pública té dues línies d’actuació per combatre’ls. D’una banda, atenen les denúncies puntuals que reben, fent-ne una inspecció i desenvolupant-hi un pla actiu. De l’altra, vigilen les zones amb més quantitat de mosquits i les visiten cada tres setmanes per detectar factors de risc i reduir-los.