Amb el mes de juny i l'arribada de l'estiu comença un descens lent, gairebé invisible, del nivell dels pantans. Les pluges d'aquest hivern al Pirineu han deixat unes reserves mitjanes a l'entorn del 68 % a les conques del Ter i el Llobregat, que abasteixen l'àrea metropolitana. Això és gairebé un 14 % menys que l'any passat, i l'aigua disponible se situa per sota de la mitjana dels últims deu anys. Segons l'Agència Catalana de l'Aigua, els recursos disponibles són del tot suficients per garantir-ne el subministrament. JUANJO VILLEGAS, cap de la Unitat Xarxes de Control de l'ACA: "Podem dir que estem en una situació de normalitat hidrològica en quant a reserves. No en una situació de cabals circulants elevada en els rius, evidentment. Perquè és estiu, i no plou." Els grans embassaments de la conca del Ter són els que han patit un descens. El de Sau ha baixat només tres punts percentuals, però el de Susqueda, el més important de Catalunya, té actualment un 66 % de la seva capacitat, mentre que l'any passat superava el 80 %. La conca del Llobregat, i el pantà de la Baells, es mantenen de forma similar al 2015, a l'entorn del 75 %, malgrat enguany ha acumulat alguns litres més. Al mes d'agost es redueixen alguns consums d'aigua, com el domèstic, a causa de les vacances, però el de regadiu augmenta. Aquest és un dels factors que fan disminuir la capacitat dels pantans a l'estiu. Per això, l'ACA revisa amb regularitat el nivell dels embassaments, i les possibles mesures a prendre en cas de sequera s'estudien periòdicament en una comissió. La propera reunió està prevista per al mes d'octubre.
Des del mes de juny, les reserves dels pantans catalans no paren de baixar progressivament, i ho continuaran fent fins que arribin les pluges de la tardor. L’Agència Catalana de l’Aigua, responsable de la gestió de les reserves d’aigua, admet que l’estat dels pantans no és tant bo com el 2015, però que no cal patir perquè el servei està garantit.
Dels tres grans embassaments que reguen l’àrea metropolitana de Barcelona, el de Susqueda és el que més ha baixat (20 punts percentuals) en relació amb ara fa un any. Els de Sau, amb una baixada de només 3 punts, i el de la Baells, amb una pujada també de 3 punts, es mantenen si fa no fa com el 2015. En conjunt, les reserves hídriques de les conques del Ter i el Llobregat estan al voltant del 68 %, quan fa un any estaven al 76 %.
Sequera pluviomètrica
L’hivern ha estat plujós, però només al Pirineu. Això ha fet que l’estat dels embassaments catalans no experimenti reduccions com per encendre les alarmes. Sí que es troben en estat crític de reserves d’aigua els boscos de l’interior de Catalunya i de la costa, també la de Barcelona. Fa dos anys que només cau la meitat de les precipitacions habituals a les comarques del centre i de la costa catalana, i això fa que els arbres hagin d’utilitzar cada cop més l’aigua que emmagatzemen a l’interior. Una tendència que, si es manté, podria posar en perill la vida d’algunes espècies, a més d’agreujar el risc d’incendi.