JOSEP FORNÉS, director del Museu Etnològic i del Museu de Cultures del Món "L'Oncle Manel és una persona de respecte per gitanos i per tots els graciencs. D'entrada, va enaltir i dignificar la imatge de la gitanitat a Gràcia i el fet de fer entendre a tothom que els gitanos eren graciencs de sempre. Ell va estar al darrere del procés de construcció de la plaça del poble romaní i de donar-li aquest nom. El llegat és que hi ha un col·lectiu de joves gitanos que impulsen i tiren endavant la feina d'ell i de molts com ell."

Aquest dijous ha mort als 82 anys l’activista Manuel Giménez Valentí, conegut popularment com l’Oncle Manel. Giménez Valentí va fundar ara fa 30 anys la Unió Gitana de Gràcia. Va dedicar la seva vida a la defensa dels drets del poble gitano i, en reconeixement a la seva tasca, va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat el 2004 i la Medalla d’Honor de Barcelona el 2005. Aquest dijous a la tarda s’ha obert la capella ardent i l’enterrament es farà divendres al Cementiri de Montjuïc.

“L’Oncle Manel era un senyor de Gràcia amb majúscules”. Així el defineix Josep Fornés, director del Museu Etnològic i el Museu de Cultures del Món i qui va conèixer Manuel Giménez Valentí durant més de 30 anys. La seva tasca, al llarg de tota una vida, va ser lluitar pels drets de la comunitat gitana a Gràcia, fent entendre a tothom que “els gitanos eren graciencs de sempre”, explica Fornés.

L’Oncle Manel va ser cofundador de la Unió Gitana de Gràcia i anys més tard, va crear la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya i l’Agrupació d’Entitats Gitanes dels Països Catalans. A més, va impulsar la construcció de la plaça del Poble romaní.