Els estudiants s’han estrenat a la selectivitat amb la prova de llengua castellana i literatura, que ha començat a les nou del matí. A partir de les 11, s’examinen de la de llengua catalana. Aquestes són dues de les quatre assignatures comunes de la fase general -obligatòria per a tots els estudiants-. Les altres matèries comunes són llengua estrangera i història o història de la filosofia. Ara bé, la fase general encara es completa amb un cinquè examen: una assignatura a escollir per l’alumne però vinculada a l’especialitat del seu batxillerat. A la màxima nota que poden aspirar els estudiants que únicament s’examinin de la fase general és un 10.
Si els alumnes aspiren a millorar el resultat, poden examinar-se també de la fase específica i optar a quatre punts extres; per tant, poden sortir de les PAU amb una puntuació màxima de 14. En aquesta etapa, poden fer fins a tres proves de la seva modalitat, però només se’ls tindran en compte les dues millors puntuacions.
Retorn de la catàfora
La prova de llengua castellana i literatura ha estat qualificada de “fàcil” per la majoria d’alumnes que s’hi han enfrontat. El primer examen ha recuperat la figura literària que tanta polèmica va generar ara fa dos anys: la catàfora. Aleshores va agafar molts estudiants per sorpresa, que sortien de les aules amb cara de circumstàncies. Aquesta vegada, però, per a la majoria d’estudiants no ha estat un problema.
La nova normativa de l’IEC
En aquestes proves de la selectivitat encara no es penalitzarà els estudiants que no apliquin la nova normativa de l’Institut d’Estudis Catalans, aprovada a finals del 2016. La Secretaria d’Universitats i Recerca considera que als estudiants no se’ls pot exigir el domini d’aquestes novetats i per això es consideraran correctes tant l’antiga com la nova norma de l’IEC. De fet, aquesta dualitat als criteris de correcció es mantindrà fins al 2020.