Quatre dones de diferents generacions traslladen el públic als refugis antiaeris de la Guerra Civil. En dos anys i mig de conflicte armat a la cuitat, se'n van construir més de 1.400, uns espais que ara es recreen al castell de Montjuïc. Situar el públic al mig de l'escena és una de les claus del muntatge. L'objectiu és convertir la visita a l'exposició en una experiència històrica. Més que un text teatral, 'Subterrànies' és fruit d'un intens treball de recerca i documentació. MONTSE ALCOVERRO, actriu "L'aportació de la dona en el context de la rereguarda va ser molt important i sovint no està gaire tinguda en compte, no està gaire present" Tot plegat, el complement vivencial d'una exposició que recull la història dels bombardejos a Catalunya a través d'imatges, textos i objectes originals. TONI VIDAL, tècnic del Memorial Democràtic "L'art, des del teatre, el cinema, la literatura... Qualsevol disciplina artística és un mitjà molt important per explicar la història, per recuperar la memòria i, per tant, per explicar-nos a nosaltres mateixos." La mostra commemora el 75è aniversari dels bombardejos contra la població civil. Les primeres bombes van caure a Barcelona el 13 de febrer de 1937.

Les visites teatralitzades estan organitzades pel Memorial Democràtic i l’associació de creadores escèniques Projecte VACA. L’objectiu és recuperar la memòria d’una població bombardejada i homenatjar les més de 5.000 víctimes mortals que les bombes van deixar a Catalunya.

L’espectacle, titulat “Subterrànies, sobreviure entre bombes”, ja es va estrenar al mes de novembre al Refugi 307. És fruit d’un intens treball de documentació i recerca: a més de les fonts escrites, el guió es basa en els testimonis de dones que van sobreviure als atacs aeris.

Els diversos plafons de l’exposició “Catalunya bobardejada” expliquen com van afectar els atacs a la població catalana i quins danys van comportar, però també recull la intenció del bàndol contrari explicant què es pretenia amb aquests atacs sistemàtics.

Les visites guiades es poden fer durant aquest cap de setmana i també els propers 7 i 8 de juliol. L’exposició es pot visitar al Castell de Montjuïc fins al 28 d’octubre.