Amb la lectura del manifest ‘La nostra salut no es ven’ i desplegant un llençol blanc sobre el qual han escrit lemes com “Prou morts” o “Més sanitat i menys Panamà”, els manifestants han denunciat que les polítiques d’austeritat de la Unió Europea posen en risc el benestar social dels estats i els seus sistemes sanitaris. També han carregat contra una creixent privatització que, segons afirmen, beneficia empreses privades mentre els equipaments públics no tenen prou recursos.

Segons Antoni Barberà, secretari de l’associació Dempeus per la Salut Pública, a Catalunya això s’ha traduït sobretot en una reducció dels pressupostos per a l’atenció primària, i ha provocat un “augment de les llistes d’espera fins a un mes” i una “sobrecàrrega de les urgències hospitalàries, ja molt carregades per les retallades prèvies”.

Protestes a tot Europa

Protestes similars s’han repetit en diverses ciutats europees com Madrid, la Corunya o Brussel·les. I és que les retallades i les privatitzacions estan afectant tots els països de la Unió Europea, i arriben fins i tot als països del nord d’Europa.

A Barcelona, l’acte estava organitzat per Marea Blanca Catalunya, que aplega una seixantena d’associacions i entitats, i ha comptat també amb la presència del diputat de Catalunya Sí que es Pot Albano Dante Fachin, i Marta Sibina, d’En Comú Podem. Els actes de protesta continuaran aquest divendres amb una concentració per reclamar el tancament de Barnaclínic.