L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha decidit dedicar el Dia Mundial de la Salut a la diabetis, ja que ha augmentat molt el nombre de persones que en tenen. L’objectiu d’aquesta jornada és promoure hàbits de vida saludables per tal de prevenir-la.

Xavier Cos, director del CAP Sant Martí i membre del grup de diabetis de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària de Catalunya (CAMFiC), ha explicat a BTV que “la prevenció funciona”, és a dir, està demostrat que el que propicia l’aparició de la malaltia és l’alimentació inadequada i el sedentarisme.

Cos també ha dit que un 40 % de les persones amb diabetis no estan diagnosticades i que a Barcelona els barris amb més risc són el Raval, a causa del gran nombre de població provinent del continent asiàtic i de l’envelliment de la població que hi viu. A més, ha alertat que la diabetis també afecta amb més intensitat les persones amb un nivell de renda baix, com és el cas dels barcelonins que viuen en barris propers al riu Besòs. En conjunt, a la ciutat hi ha un 8 % de diabètics i entre un 20-25 % si només ens fixem en barcelonins majors de 65 anys.

Als centres d’atenció primària (CAP), segons Clos, treballen bons professionals que saben diagnosticar aquesta malaltia i apunta que la ciutat és capdavantera en estudis de prevenció, com el que s’està duent a terme en alguns CAP d’Horta, per exemple. Cos ha explicat que aquest estudi consisteix que les persones que han passat un qüestionari i han obtingut un risc alt de patir de diabetis participin de forma voluntària en nou sessions grupals en què personal sanitari els dóna eines per prevenir la malaltia. L’expert confia que aquest projecte comenci a aplicar-se a tots els CAP de la ciutat a partir de juny.