Centenars de persones s’han manifestat aquesta tarda davant la seu del districte de Ciutat Vella, a la plaça de Vicenç Martorell, per protestar contra el desallotjament de La Tancada, l’antiga Escola Massana. Amb pancartes amb el missatge “El PSC desnona”, entitats socials i en defensa del dret a l’habitatge acusen l’Ajuntament de fer “polítiques criminals” contra les persones migrants.

Un cordó policial de la Guàrdia Urbana ha custodiat la seu del districte i en un moment de la concentració hi ha hagut un enfrontament, quan la part de darrere del grup de protestants ha començat a empènyer la part de davant i els agents han repel·lit l’avanç a cops de porra.

Poc després de les 19 h els concentrats han iniciat una marxa per dirigir-se cap a l’Ajuntament de Barcelona. Durant el recorregut els manifestants han cridat consignes contra l’Ajuntament i han manifestat la seva “ràbia i vergonya” pel desnonament del matí. La marxa ha transcorregut de manera pacífica per la Rambla i ha acabat a la plaça de Sant Miquel, on una quarantena de manifestants han ocupat l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC), mentre proferien crits com “PSC, desnonadors” i “Jaume Collboni, desnonador”.

manifestació contra desallotjament la Tancada

37 persones identificades i dos detinguts durant el desallotjament

El desallotjament d’aquest dijous al matí ha acabat amb 37 persones identificades, dues de les quals han estat detingudes. Una altra ha quedat com a investigada i cinc més han estat posades a disposició de la Policia Nacional. Segons la Guàrdia Urbana, entre tots acumulen 149 antecedents per fets delictius. En el dispositiu, hi han participat un centenar d’agents entre els Mossos, la Urbana i la Policia Nacional.

A la marxa hi ha participat un dels afectats pel desallotjament, Mahdi Kou, que precisament ha estat detingut. Kou ha explicat que el desnonament l’ha deixat sense cap pertinença, com ara la bicicleta que utilitza en la seva feina de repartidor. Kou ha indicat que ara com ara no té lloc per dormir, però ha afegit que no pensa en aquest problema, sinó en l’expedient d’estrangeria que li ha obert la Policia Nacional, que li ha donat un termini d’entre 24 i 48 hores perquè sol·liciti la renovació d’algun dels documents que posseeix.

L’Ajuntament assegura que l’espai era insalubre i també insegur

Segons ha informat la Guàrdia Urbana, el desallotjament s’ha fet perquè l’edifici té mancances de seguretat i salubritat i moltes denúncies per incidències. Les entitats prohabitatge consideren que aquestes afirmacions són “una excusa” i critiquen que l’Ajuntament no ha atès les 36 persones migrants que vivien en aquest espai per donar-los una alternativa d’habitatge.

BComú demana saber quantes persones s’han reallotjat

El regidor de BComú Marc Serra ha mostrat la seva preocupació pel fet que la intervenció municipal hagi pogut abocat les persones desallotjades “a una situació de major precarietat”. Per això, ha demanat al govern municipal que detalli quantes de les 37 persones estaven en situació de vulnerabilitat i a quantes ha ofert alternativa d’habitatge. Serra ha reclamat que s’activin els serveis per poder oferir les places necessàries perquè aquestes persones “no es quedin al carrer o, en el pitjor dels casos, no acabin en un altre infrahabitatge”.

Cinc persones allotjades al CUESB

Segons han informat fonts municipals, de les 37 persones desallotjades, els Serveis Socials de Barcelona han atès 10 persones. D’aquestes, vuit han acceptat atenció social i, d’aquestes, cinc han acceptat ser allotjades al CUESB. En cas d’arribar una alerta per part dels equips dels Serveis Socials, aquesta xifra podria créixer. En canvi, la resta de persones desallotjades han rebutjat ser ateses pels serveis de l’Ajuntament.