(ANC/Redacció) El nombre de beneficiaris de la pastilla preventiva del VIH, coneguda com a PrEP, no para de créixer des que va entrar a la cartera de serveis públics a finals del 2019. Segons dades de Salut, el 2022 s’havia administrat a 9.000 persones a Catalunya, la meitat de tot l’estat. Moltes ho han fet al centre comunitari BCN Checkpoint, que tot sol dona el medicament i en fa el seguiment a 3.000 usuaris. La llista d’espera s’ha disparat. Només en aquest centre, hi ha 3.000 persones en llista d’espera d’entre 12 i 14 mesos. L’any passat eren 500 persones (i 6 mesos d’espera), mentre que al conjunt dels 21 centres de Catalunya n’eren 2.400, segons dades obtingudes per l’ACN, cosa que dona la mesura de com ha crescut la demanda i l’espera.

Es multiplica per sis la llista d’espera en un any

La llista d’espera per l’anomenada profilaxi preexposició (PrEP) al centre BCN Checkpoint s’ha multiplicat per sis en un any, alhora que s’ha duplicat el temps mitjà d’espera (de mig any el 2022 a un any llarg en aquest moment). A finals del 2022 hi havia 500 persones apuntades que esperaven començar el tractament i ara ja en són vora 3.000, segons confirma a l’ACN el director del centre, Ferran Pujol. “És bastant gruixut el que està passant, i no és només aquí, també als altres centres dispensadors de PrEP”, adverteix.

El que dirigeix Pujol és “de llarg” el centre sanitari que dispensa PrEP amb més usuaris a Catalunya, però no l’únic. Segons dades del departament, al conjunt dels 21 centres sanitaris que administren la PrEP la llista d’espera era de 2.300 persones a final del 2022, incloses les 500 que comptava el BCN Checkpoint. A Barcelona en conjunt 791 persones eren a la llista, i la regió sanitària metropolitana (nord) és on hi havia més acumulació, amb 1513 inscrits.

Salut no ofereix encara la llista actualitzada ni desglossada d’aquest 2023, però la xifra global creixerà per força tenint en compte que, només al BCN Checkpoint, ja hi ha les esmentades 3.000 persones en espera.

El director d’aquest centre comunitari de detecció del VIH i altres infeccions de transmissió sexual adreçat a homes gais, altres homes que tenen sexe amb homes i dones transsexuals, assegura que la situació es produeix per una manca de recursos assistencials de fer front a la demanda creixent d’aquest tractament.

Demanda creixent

De fet, el nombre de beneficiaris no ha parat de créixer des que se’n va aprovar l’ús (2019) i es va incorporar el medicament a la cartera de serveis públics. Segons dades del departament demanades per l’ACN l’acumulat és de 9.000 persones, que se n’han beneficiat en algun moment o permanentment, entre el novembre del 2019 i el 2022. El primer any van prendre la pastilla 2.450 persones, el 2021 la xifra es va gairebé doblar amb 4.575 beneficiaris, i el 2022 el total ascendia a 6.711 persones. No hi ha encara una dada provisional de l’any 2023.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a