L'objectiu és clar. Obrir la porta a la rehabilitació per evitar la reincidència. Des de la Taula de Participació Social asseguren que amb aquests programes es redueix la probabilitat de tornar a delinquir en un 12%. I això, diuen, suposaria un estalvi de 13 milions d'euros l'any. MIQUEL PONGLIUPPI, Taula de Participació Social "La societat volem més seguretat ciutadana i estem disposats a pagar més per seguretat ciutadana quan, en canvi, tenim menys seguretat ciutadana. El que sí està comprovat és que allargar les condemnes no afavoreix la rehabilitació. Aleshores, què vol dir? que hi haurà més reincidència, tornaran a entrar i tindrem més cost." Des de l'entitat denuncien que el Codi Penal actual genera condemnes més llargues i, de retruc, una massificació dels centres penitenciaris. Per això, veuen amb bons ulls la normativa que entra en vigor demà, i que permetrà que presos estrangers que ja han complert la meitat de la condemna puguin tornar al seu país d'origen. MIQUEL PONGLIUPPI, Taula de Participació Social "Quan sortissin de la presó si acabessin la condemna aquí tindrien unes possiblitats mínimes o nul·les de trobar feina perquè són gent que ha estat a la presó, a més a més estan sense papers i sense permís de residència." A Catalunya hi ha avui més de 20.000 interns amb una estada a la presó d'uns cinc anys de mitjana. D'aquests, un 35% s'ha apuntat voluntàriament als programes de reinserció.

La rehabilitació, durant el compliment de les penes, fa que els presos reincideixin menys i s’aconsegueix més cohesió social i més seguretat ciutadana. Els objectius de la rehabilitació són la reducció de la probabilitat de reincidència i la reducció dels efectes col·laterals dels càstigs. També es pretén donar una oportunitat a persones que, probablement, han presentat molts dèficits en la seva trajectòria.

Cal recordar que l’article 25.2 de la Constitució espanyola diu que l’objectiu de la privació de llibertat és la rehabilitació del penats. De fet, les persones que realitzen programes de rehabilitació durant el compliment de la pena reincideixen menys, segons diversos estudis europeus com ‘La delincuencia violenta. Prevención, rehabilitación o castigo’. A Catalunya el percentatge de presos que segueixen programes de rehabilitació és del 35%.

Les penes de presó curtes, que segueixen un programa de rehabilitació i reinserció posterior, impliquen menys reincidència. Per contra, quan les penes són llargues el desarrelament social és major i hi ha més possibilitats de fracàs en el procés de rehabilitació. Les persones que obtenen la llibertat condicional també reincideixen menys.

A Catalunya la reincidència real coneguda és del 40’3%, segons dades oficials del Departament de Justícia. Es calcula, que si els presos segueixen programes de rehabilitació, l’estalvi serà de 6,5 milions d’euros els anys següents. Aquests serien els costos si tornessin a entrar en la presó.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a