La Maria Ortega acabava d’arribar a Barcelona quan va engegar l’Associació de Dones l’Àncora, una entitat que va començar l’activitat en un espai cedit per Acció Catòlica. A l’inici va comptar amb el suport de 14 veïnes de la Marina de Port que també volien reivindicar els drets de les dones i millorar el barri.

Les lluites durant el franquisme no van ser fàcils. Alguns homes van arribar a qüestionar la presència femenina a les protestes dient que la dona havia de fer només les feines de la llar. A més, tot i que eren pacífiques, a vegades les reunions s’havien de fer en la clandestinitat. Per a això era fonamental la col·laboració dels marits, que vigilaven les dues portes de l’entitat per avisar les seves dones si arribava la policia.

Des d’aleshores han passat 66 anys i són tantes les dones que estan interessades a formar part de l’Àncora que l’entitat té llista d’espera. L’esperit reivindicatiu continua molt present a l’associació, però ara també tenen una tasca benèfica: elaboren vestits per vendre a Sant Joan de Déu i finançar la investigació del càncer infantil.

Per reconèixer la tasca de la Maria, l’Ajuntament l’ha proposada com a candidata a la Medalla d’Honor de la Ciutat, un premi que il·lusiona aquesta activista social, però que considera que hauria d’anar dirigit a totes les dones que han passat per l’Àncora.