Teles i teixits de tots colors, dissenys i textures. Del producte de la botiga centenària El Indio, actualment ja no en queda ni rastre. I del mobiliari antic de l’interior, els veïns del mateix edifici tenen clar què n’ha fet la propietat. “Es va vendre, fins a l’última làmpada i, després, l’Ajuntament exigia al propietari que ho tornés. Tot aquest patrimoni és entre els Estats Units i Europa”, lamenta Cecília Rodes, presidenta de la comunitat.

L’establiment va tancar caixa el 2014 i no s’hi ha fet res des d’aleshores. Està protegit; s’inclou en el pla específic que va elaborar el consistori per conservar els locals emblemàtics. Tot i això, els veïns estan inquiets perquè, asseguren, se n’ha deixat perdre l’essència. “La botiga està feta un fàstic. S’ensorra, el terra està malament… però tot ha estat per deixadesa”, explica Maria Castell, veïna del número 24.

Ara els han posat sobre la taula un nou projecte per al local: una companyia familiar, que l’ha comprat, està tramitant la llicència per fer-hi un restaurant. Els veïns temen sorolls i aglomeracions, sobretot perquè en cada torn hi podran entrar “més de 100 comensals”. Marco de Pin preveu, doncs, que hi haurà massa gent als baixos de l’edifici. “En aquesta zona de la ciutat ja hi ha molts restaurants. Canviarà totalment l’harmonia i el sentit de la finca”, alerta.

L’interrogant que més els turmenta és què passarà amb el vestíbul, que la botiga i la finca comparteixen. Els veïns volen intimitat i evitar que els comensals del futur restaurant els obstaculitzin el pas. Per això han proposat tancar-lo. Segons l’Ajuntament, no és possible perquè es tracta d’un espai privat però d’ús públic i, per tant, qualsevol ciutadà hi pot accedir. De moment, el consistori està estudiant el projecte del restaurant per constatar que s’ajusta a la normativa.

Perquè es podria obrir aquest nou restaurant a Ciutat Vella?

Segons l’Ajuntament, actualment s’estan tramitant tant la llicència d’activitats com la d’obres majors per aquest local. La suspensió de llicències que es va decretar a l’octubre al districte de Ciutat Vella no els afecta perquè els propietaris ja comptaven amb un certificat d’aprofitament urbanístic abans de la moratòria.