Després de l’entrada d’aire fred d’origen polar que ens va arribar el 27-28 de desembre, es va instal·lar amb nosaltres l’anticicló, ferm i hivernal, que acostuma a visitar-nos cada any per aquestes dates. De fet, les tradicionals minves de gener van associades precisament a la recurrència d’aquest anticicló als mesos hivernals, i més concretament al gener, quan les altes pressions causen una baixada de 10-20 cm del nivell del mar. Aquest any l’anticicló ens deixa també alguns registres històrics, com el d’assolir la pressió atmosfèrica més alta en 25 anys a la ciutat. Des del febrer de 1989 que no s’havien superat els 1040 hPa, una fita enguany superada amb escreix.

Després de gairebé 20 dies serà moment d’acomiadar aquest anticicló i ho farà, curiosament, en un altre moment clàssic, la Setmana dels Barbuts, que s’associa popularment a unes de les dates més fredes de l’any, en referència a tres sants que llueixen barba: Sant Pau (15 de gener) , Sant Antoni (17 de gener) i Sant Maure (18 de gener), just quan s’espera que arribi aquesta variació de temps important. Un canvi que ens vindrà mitjançant un front actiu, que divendres deixarà una mica de pluja i que obligarà l’anticicló a marxar cap a l’Atlàntic i allargar-se de nord a sud. Això afavorirà l’entrada de vent de nord d’origen Àrtic.

D’aquesta manera l’atmosfera quedarà “tocada” i s’obrirà la porta perquè ens puguin visitar o es puguin fins i tot formar a prop de casa nostra algunes borrasques actives, que poden deixar pluja i neu una mica més endavant. Precipitacions que ja fa més d’un mes que no es produeixen a la ciutat. Encara queda molt, però els models indiquen que el fred de rigorós hivern podrà persistir aquest cap de setmana i tota la setmana vinent, per la qual cosa sembla que l’ambient hivernal arriba per quedar-se definitivament.