Els fets denunciats es remunten al juny de 2014. Segons SOS Racisme, la sala Jamboree va denegar l'accés a un ciutadà per motius suposadament racistes. I l'entitat va interposar una denúncia administrativa contra el local per incomplir la normativa que regula el dret d'admissió. En el moment de la denúncia, des de Jamboree es va negar cap discriminació i van al·legar que només s'hi impedeix l'entrada per raons d'aforament. Però els fets no s'han aclarit mai perquè el cas va anar passant per diversos organismes sense que cap no comprovès si l'actuació del local podia ser objecte de sanció. En concret, SOS Racisme ha criticat que l'Ajuntament anterior va derivar la denúncia a l'Oficina per la No Discriminació, un organisme dedicat a la mediació, però que no té capacitat per imposar sancions. ALBA CUEVAS, portaveu de SOS Racisme "És senzill, és que el local que ha prohibit l'entrada saltant-se la llei pagui una multa, igual que quan fas una infracció de trànsit. Però en aquest, des de l'Oficina per la No Discriminació no pot posar-te una multa." Des de l'Ajuntament afirmen que per poder obrir un procediment sancionador cal que la Guàrdia Urbana o un inspector constati la infracció, i que en aquest cas no es va donar. La síndica de greuges, però, creu que l'Ajuntament havia d'iniciar almenys una investigació per comprovar els fets. I conclou que és necessari un protocol d'actuació envers aquestes denúncies. FRANCESCA REYES, assessora de la Síndica de Greuges Barcelona "Com actuo en el moment que un ciutadà o una associació com SOS Racisme presenta una denúncia d'aquestes característiques?" El govern municipal ha avançat que en aquest mandat vol estudiar a fons la normativa referent al dret d'admissió perquè, quan es vulneri, s'apliqui de forma més efectiva.

Segons ha denunciat SOS Racisme, el cas ha passat d’una administració a una altra per, finalment, quedar sense resposta. En declaracions a Barcelona FM, Alícia Rodríguez, responsable del servei d’atenció i denúncies de l’entitat, considera que es tracta d’una situació “inadmissible” en un cas de discriminació racista.

La denúncia es va presentar davant la Subdirecció General d’Espectacles Públics i Activitats Recreatives de la Generalitat, que la va traslladar a l’Ajuntament de Barcelona. Al consistori, el districte de Ciutat Vella va derivar el cas a l’Oficina per la No Discriminació, organisme de l’Ajuntament que no té capacitat sancionadora.

En vista d’aquesta situació, l’entitat va posar en coneixement dels fets a la síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, que considera que “envers la interposició d’una denúncia, el consistori no ha donat compliment a la seva obligació d’iniciar el procediment sancionador o emprendre les actuacions necessàries per comprovar si procedeix o no la seva iniciació”. Segons ha explicat l’assessora de la síndica de greuges, Francesca Reyes, actualment “manca un protocol d’actuació envers aquestes denúncies”.

Des de la Sindicatura de Greuges de Barcelona s’afirma que no es poden admetre les consideracions del districte de Ciutat Vella, per a qui els fets que consten a la denúncia no són competència seva. En opinió de la institució, aquesta manifestació suposa “un desconeixement de les competències municipals”. Considera que “les tècniques mediadores no poden suplir el procediment sancionador sinó que l’ha de complementar”.

Els fets van tenir lloc durant una acció de “testing night” organitzada per SOS Racisme Catalunya en coordinació amb la Federación Estatal de SOS Racismo, amb l’objectiu de detectar pràctiques racistes a discoteques de diverses ciutats de l’estat. Aquella nit, la sala Jamboree va denegar l’entrada a tots els participants al·legant que “no estaven en la llista”. Des del Jamboree es va negar cap discriminació per motius racistes i van al·legar que només s’hi va impedir l’entrada per raons d’aforament.

El cas va tenir lloc durant el mandat municipal anterior. Des de SOS Racisme han explicat que s’han posat en contacte amb el nou govern municipal i tenen pendent una reunió per abordar aquest tema.