El govern apujarà els preus de la universitat un 66% per a quatre de cada 10 alumnes. Es tracta d’un augment de preus que, segons la Generalitat, no s’aplicarà de forma lineal com fins ara, sinó en funció de la renda de cada alumne. És per això que s’han establert set llindars de preus, segons ha explicat el secretari general d’Universitats, Antoni Castellà. A partir del setè llindar, la Generalitat aplicarà descomptes.

Aquest augment de les taxes serà substancial i suposarà, de mitjana, un encariment que se situa entre els 151 i els 948 euros més per curs. Concretament, el 40% dels estudiants matriculats hauran de pagar un augment del 66,7% (fins a 948 euros més dels 2.370 que pot arribar a costar el curs) i el 20% dels alumnes afrontaran un increment del 50% del preu (fins a 712 euros). Un 5% pagarà un 33% més (fins a 474 euros més), un altre 5% abonarà un 16,7% addicional (fins a 273 euros) i el 30% restant pagarà el mateix o menys que aquest curs.

El pagament es farà en dos terminis

El secretari general d’Universitats, Antoni Castellà, ha confirmat que el pagament de la matrícula es farà en dues etapes: en la primera, ara al juliol, es pagarà el 60% del cost. A partir d’aquí, cada estudiant haurà d’acreditar el seu nivell de renda, que serà confirmat per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca. Un cop sàpiga si té o no dret a beca, l’alumne haurà de pagar la diferència abans de finals d’any.

Una altra de les novetats de cara al proper curs és que els universitaris que tinguin una beca i no aprovin el 50% dels crèdits hauran de retornar els diners. Així ho estableix el reial decret mitjançant el qual s’estableixen els nivells de renda i patrimoni familiar. Fins ara era suficient de presentar-se a un terç de les assignatures a les quals l’alumne s’havia matriculat.

La Universitat Autònoma de Barcelona intentarà pal·liar els efectes de l’augment de les taxes universitàries amb un paquet de mesures. La UAB ha reiterat aquest divendres el seu rebuig a l’augment de les taxes anunciat pel govern i ha anunciat que atendrà de forma personalitzada els estudiants que, per situacions econòmiques sobrevingudes, no puguin assegurar la continuïtat dels estudis. La universitat també preveu crear un fons social per fer front a algunes despeses, i té la intenció d’ampliar el nombre de terminis per fraccionar els pagaments de matrícules en tots els estudis.