L’estiu climatològic

, que engloba els mesos de juny, juliol i agost, ja és història. Sense consultar dades, d’entrada, la sensació que ha plogut poc i que ha fet força calor és quelcom ben poc discutible a peu de carrer entre els barcelonins. Alfons Puertas, físic i meteoròleg de l’Observatori Fabra, corrobora aquesta percepció. L’estiu enguany es pot resumir en “calor i poca pluja”.

Les dades d’aquest observatori històric indiquen que els tres mesos corresponents a l’estiu han estat més càlids i eixuts de l’habitual. El juny va finalitzar amb una temperatura mitjana de 21,6 ºC —1,9 ºC per sobre el que seria habitual—, i el juliol i l’agost van ser dos mesos molt similars pel que fa a calor i manca de xàfecs. El setè mes de l’any va finalitzar amb una mitjana de 24,9 ºC —1,7 ºC per damunt de l’habitual—, i l’agost va enregistrar una mitjana de 24,5 ºC, 1,3 ºC per damunt el valor que marques les estadístiques. La pluja ha estat realment minsa, només se’n van recollir 19 litres al juny; 17, al juliol, i 18, a l’agost. El darrer mes en el qual es va recollir la pluja que seria habitual a la ciutat va ser el mes d’abril.

La sequera és una realitat. Alfons Puertas apunta que continuem acumulant molt poca precipitació mes rere mes, i que “la sequera acumulada la tenim establerta a la ciutat de Barcelona des de fa ben bé un any i mig”. La manca de pluges es comença a fer evident de forma visual en alguns sectors pròxims a l’observatori. S’observen clapes extenses de fulles seques en els exemplars de pi blanc.

Malauradament no s’entreveu cap episodi extens i generós de precipitacions que pugui solucionar la sequera en el conjunt del territori. A curt termini, però, caldrà seguir la possibilitat d’alguns xàfecs de tarda entre divendres i el cap de setmana en sectors pròxims al prelitoral, difícilment a Barcelona.

Comparteix a: