El Gimnàs Sant Pau obre una doble via judicial i administrativa per intentar salvar l’entitat del desnonament, previst per a finals d’abril. Els responsables de la cooperativa han anunciat que presentaran una querella contra l’Ajuntament amb l’argument que la reactivació del permís d’obres que permet construir pisos a la propietat on ara hi ha gimnàs “nega el dret a l’habitatge” a més d’un miler d’usuaris de l’entitat.
Segons el Sant Pau, el consistori ha reactivat la llicència d’obres, que estava paralitzada des del 2019, “sense resoldre la situació del miler de persones vulnerables que són usuàries del centre”. El director del gimnàs, Enric Morera, ha explicat que es va advertir al consistori de la situació i considera que pot haver incorregut en un delicte de prevaricació.
Morera ha detallat que els serveis jurídics de la cooperativa estan treballant en l’elaboració de la querella, que s’hauria de presentar a la justícia la setmana vinent, que també fa referència a l’acord del Ple de l’Ajuntament de maig del 2018 en què es va aprovar comprar la finca i fer-hi habitatge públic. En aquest sentit, consideren que no s’està tenint en compte la destrucció del “patrimoni històric” que pot suposar l’operació.
Requeriment a l’ONU
Paral·lelament, el Sant Pau també va elevar la setmana passada el cas a l’Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, i confia que aquesta institució recomani paralitzar el desnonament, fixat per al 30 d’abril. Es dona el cas que l’ONU s’ha pronunciat recentment a favor d’aturar diversos llançaments en habitatges de la ciutat.
El cas també ha arribat a la síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, present a la roda de premsa d’aquest dilluns, que considera que “la tasca el Sant Pau no es pot perdre de cap manera”. També han donat suport a la convocatòria representants d’Esquerra, de Junts i de Ciutadans.
Fonts del consistori han explicat a betevé que es continua negociant amb la propietat per arribar a un acord, i que no es donarà per esgotada aquesta via fins a l’últim minut.
El Sant Pau va deixar de funcionar com a gimnàs arran de la pandèmia, i ara serveix de punt de recollida d’aliments, roba i ofereix servei de dutxes a persones sense llar. Al gener ja hi havia fixada una ordre de desnonament, però tant l’Ajuntament com la propietat es van instar a negociar durant dos mesos per trobar una solució al conflicte i evitar aturar l’activitat.