La ivermectina és un compost lliure de patent que s’utilitza contra malalties parasitàries i també té algun efecte antiviral contra el dengue i la febre groga. El juny del 2020, un estudi “in vitro” fet a Austràlia va revelar que aquest remei inhibeix la replicació del virus SARS-CoV-2. Les dosis utilitzades en aquest assaig científic eren, però, més altes de les permeses en el tractament per als humans.
Reducció de símptomes i de la càrrega viral
Ara, un assaig clínic d’ISGlobal i la Clínica Universidad de Navarra ha trobat evidències d’una reducció de símptomes i de la carrega viral de la covid-19. L’estudi, que ha dirigit el doctor Carlos Chaccour, s’ha fet amb una mostra de 24 pacients i s’ha utilitzat la dosi de fàrmac autoritzada per a ús humà. Els resultats obtinguts evidencien una tendència a la reducció d’alguns símptomes i de la càrrega viral de les persones tractades als inicis de la malaltia, comparades amb les del grup de l’assaig clínic que no se’ls va administrar la medicina.
La coautora d’aquest estudi, la cap del Grup de Recerca d’Immunologia de la Malària d’ISGlobal, Carlota Dobaño, explica que han utilitzat la màxima dosi permesa “perquè si funciona és millor no exposar la persona a un risc”. La investigadora s’ha mostrat molt prudent amb altres estudis existents que utilitzen dosis més altes. Tot i que adverteix que “s’haurà de mirar amb molta cura tot el tema de seguretat”, reconeix que “si al final es demostra que malgrat pujar la dosi, no hi ha efectes adversos greus, entenc que es podria replantejar” un augment de la dosificació del fàrmac en l’ús contra la covid-19.
L’estudi de l’entitat que impulsa la Fundació de La Caixa s’ha publicat a la revista ‘EclinicalMedicine’ del grup The Lancet. Ara investiguen la possibilitat que la ivermectina no només mati el virus, sinó que també estimuli el cos a donar-li una resposta defensiva, similar a una vacuna.
Utilització a l’Argentina
A l’Argentina, la ivermectina la utilitzen en malalts infectats, però també com a mesura preventiva en persones sanes i, per tant, com a reforç a les mesures profilàctiques. Les dosis varien en cada cas, tot i que superen el límit indicat per al tractament de malalties parasitàries. En termes mèdics, en fan una utilització “fora de prospecte”. Fins al moment, però, no s’ha notificat cap reacció adversa greu.
En declaracions a betevé, el professor de Medicina Interna de la Universidad Abierta Interamericana Héctor Carvallo ha explicat que l’ús profilàctic de la ivermectina, sobretot per a personal sanitari, està generalitzat a províncies com Corrientes, Salta, Tucumán i, des de dilluns 18 de gener, Jujuy.
El protocol profilàctic -una dosi de 12 mgrs a la setmana, durant 8 setmanes i després amb 4 mesos de descans- el van establir després d’un estudi clínic realitzat a 1.195 treballadors sanitaris. Els resultats van revelar que dels 788 professionals que van rebre el medicament, cap es va infectar. Dels 407 restants i que no se’ls va administrar la ivermectina, la meitat va contraure la malaltia. Tots els professionals anaven protegits amb EPIS.
El protocol de tractament per a les persones infectades varia segons la gravetat però oscil·la entre una forquilla que va dels 24 mgrs, als 60. Segons que explica el Dr. Héctor Carvallo “hem demostrat una reducció de la mortaldat dels pacients tractats amb ivermectina de 7 a 1, respecte d’altres protocols. És una reducció molt gran. De fet, dels 46 assajos amb ivermectina que hi ha al món, 32 ja estan acabats i tots han demostrat la seva eficàcia. Tots.”
Aquest dilluns facultatius de diversos hospitals han presentat resultats per videoconferència sobre l’ús de la ivermectina en pacients de diverses províncies argentines.
Reaccions adverses lleus
La ivermectina és un fàrmac considerat segur si s’utilitza per a les indicacions actuals i amb les dosis aprovades. La majoria de les reaccions adverses que s’han descrit són lleus i tenen més a veure amb la mort del paràsit, al qual es combat que amb el mateix medicament. Malgrat tot, un assaig publicat el 2018 va trobar 28 casos de reacció adversa greu, després d’un tractament amb aquest compost, fora de les àrees endèmiques d’oncocercosi, a l’Àfrica.
Calen més estudis
L’FDA nord-americana, l’agència d’aliments i medicaments en el seu acrònim en anglès, ha exposat recentment que no hi ha dades suficients per recomenar o desaconsellar l’ús de la ivermectina contra el virus SARS-CoV-2. I que calen més estudis científics.