L’estudi constata una vegada més els beneficis de la dieta mediterrània per a la salut i la prevenció de malalties cardiovasculars, però fa una aportació inèdita fins ara: el mecanisme de millora de les HDL. Això obre la porta al desenvolupament de teràpies i de medicaments per al tractament dels problemes cardiovasculars. Un element en el qual, segons explica un dels investigadors del Grup de Recerca en Risc Cardiovascular i Nutrició Álvaro Hernáez, la indústria farmacèutica ja ha fixat el seu interès.
Per a aquest treball, els investigadors van escollir aleatòriament una mostra de 296 voluntaris de l’Estudi Predimed, un gran assaig clínic amb més de 7.000 participants que es va desenvolupar durant set anys. En aquest cas, es va analitzar les mostres de sang dels participants des de l’inici de l’assaig fins al cap d’un any de seguir una dieta mediterrània. Es van estudiar les principals funcions que fan els HDL, com la retirada del colesterol de les parets de les artèries, la capacitat antioxidant i l’afavoriment de la relaxació dels vasos sanguinis.
Els investigadors han comprovat que els pacients que més havien millorat el funcionament del colesterol bo eren els que seguien una dieta mediterrània enriquida amb oli d’oliva verge. D’aquesta manera, a més de demostrar els molts beneficis ja coneguts d’aquesta alimentació tradicional, es constata que “n’hi ha que no ens pensàvem i això pot servir per tornar a posar d’actualitat la dieta mediterrània, que realment la segueix poca gent”. A més, s’estableixen les bases per poder “desenvolupar nous medicaments i aliments funcionals o enriquits”.
L’estudi l’ha publicat la revista ‘Circulation’ i ja ha atret l’atenció de l’American Heart Associations, l’organisme més important en àmbit mundial de salut cardiovascular.