Tot i els avenços dels últims anys la crisi econòmica fa persistir la desigualtat de sexes en el mercat laboral. Les xifres ho corroboren. La taxa d'activitat femenina segueix estant MOLT per sota de la masculina. El nombre d'homes que treballen continua 13 punts per sobre que el de dones. Una altre factor que fa palesa aquesta desigualtat és, segons l'informe de CCOO, que menys de la meitat de les dones són empresàries en comparació amb els homes. En canvi, sí que hi ha paritat en la categoria d'assalariats. ROSA BOFILL, secretària de la Dona de CCOO de Catalunya "La dificultat per pujar no està en les dones, està en l'empresa. Una dona, per estar en un càrrec de responsabilitat, ha de demostrar la seva vàlua 10 vegades més que un home. Un home se li suposa, una dona ho ha d'anar demostrant cada dia. Si no l'agafen és perquè se'ls posa molt difícil perquè ho agafin." Les dones tenen menys disponibilitat, ja que carreguen amb la majoria de tasques reproductives. També, DIU el sindicat, s'evidencia aquesta discriminació de sexe en els salaris. Les dones guanyen un 25% menys que els homes i en determinades franges d'edat aquesta diferència pot arribar al 30%.

Tot i els avenços en la lluita de la dona en el món laboral de les últimes dècades, per CCOO encara queda un ampli marge de millora perquè les dones aconsegueixin el lloc que els correspon en l’economia i la societat. Pèro per aconseguir-lo, asseguren, cal que desapareguin els obstacles que limiten el desenvolupament de les seves capacitats.

L’informe destaca que les diferències es manifesten en:

-Una participació diferent de les dones i els homes en les activitats productives, que ha donat lloc a un augment de la segregació laboral, tant horitzontal (concentració de dones i homes en sectors i ocupacions específiques) com vertical (escassa presència de dones en llocs directius, altrament dit “sostre de vidre”).
El repartiment de les tasques de cura entre dones i homes segueix sent molt desigual i aquest aspecte constitueix una de les causes principals del fet que les dones optin per una jornada parcial, alhora que també és l’argument principal per a les dones “inactives” com a desmotivació per buscar feina.
– Les dones participen en una proporció menor en l’activitat emprenedora.
El salari mitjà de les dones, a Catalunya, és el 76,1% del dels homes, i en determinades franges d’edat pot arribar al 30% de diferència.
– Les dones tenen una taxa de risc de pobresa superior, sigui quin sigui l’àmbit geogràfic en què es moguin.
-Hi ha dèficit en la presència de dones en el àmbits públics (14% d’alcaldesses, 32% de regidores, 27% de conselleres, amb una progressió clara al Parlament de Catalunya, en què s’arriba al 43%.)

Per aquest motiu, el sindicat demana als poders públics un canvi en les polítiques per fer front a la crisi i rebutja, obertament, la reforma laboral, que consideren totalment ineficaç. També volen una política fiscal que esdevingui un instrument per reactivar l’economia i garantir la cohesió social i una forta aposta per les polítiques socials.