nens jugant recursos AdaptU
Foto: Hospital Vall d'Hebron

(ACN) L’Hospital Vall d’Hebron ha reforçat el programa d’atenció a la neurodiversitat M’adapTU per fer més “amable i accessible” l’entorn hospitalari. Així, el centre, conjuntament amb la Federació Catalana d’Autisme, ha inclòs en el marc del desplegament de la segona fase del programa senyals nous, material audiovisual i una guia de suports visuals per facilitar la comprensió i accessibilitat de les persones amb necessitats complexes de comunicació. “Creiem en aquest projecte perquè és innovador, sensible i, a més, pot ser reproduïble en altres hospitals”, exposa Valeri Ruiz, responsable de l’Àrea de Relacions amb Entitats Socials de la Fundació La Caixa.

Un dels pilars del M’adapTU és facilitar a les famílies i pacients eines i estratègies per anticipar el que passarà al Vall d’Hebron o en qualsevol ambient sanitari. “No saber com serà la visita a l’hospital, en què consistirà, on s’anirà o qui farà les proves pot causar a les persones autistes molta inseguretat i angoixa. Aquest projecte anticipa totes aquestes situacions, les explica, i això és una estratègia que funciona no només amb ells sinó en la població en general”, afegeix Laura de Batlle, presidenta de la Federació Catalana d’Autisme.

families programa adaptu
Foto: Hospital Vall d’Hebron

El programa s’ha ampliat a persones amb neurodiversitat en general

El programa M’adapTU, inicialment, s’havia dissenyat per a persones amb trastorn de l’espectre autista (TEA), un trastorn del neurodesenvolupament amb una prevalença a Catalunya d’una de cada 81 persones i que pot acompanyar-se de discapacitat intel·lectual i dificultats en el llenguatge. Ara s’ha ampliat a persones amb discapacitat intel·lectual, problemes complexos de comunicació i neurodiversitat en general.

En desplegar el programa, el Vall d’Hebron va comprovar que les iniciatives dutes a terme en el marc del M’adapTU poden ser profitoses per a persones de molts altres col·lectius. “Les persones amb TEA o neurodiversitat sovint presenten comorbiditats mèdiques que cal diagnosticar i abordar de manera adequada”.

El programa és una estratègia global que vol millorar, d’una banda, el coneixement de l’autisme i la neurodiversitat entre els professionals sanitaris i, de l’altra, facilitar un treball d’anticipació i preparació de les visites a l’hospital per reduir l’angoixa que generen”, exposa la doctora Laura Gisbert, coordinadora del Programa d’atenció integral de trastorns de l’espectre autista del Servei de Psiquiatria del Vall d’Hebron.