Aquest dimarts al matí estava previst el segon intent de desnonament de l’hort comunitari de Montbau, conegut com a hort d’en Tomàs, i situat darrere del Campus de Mundet. Quan ha arribat la comitiva municipal, però, s’ha trobat l’accés tancat i una vintena de persones a l’interior participant d’un esmorzar popular. Els representants de l’Ajuntament han intentat recuperar la finca d’ofici, que des del 2019 és de titularitat municipal, arran d’una donació privada. Finalment, però, els usuaris de l’hort s’han negat a donar les claus de l’espai i el desallotjament ha quedat ajornat en espera que s’iniciï la via judicial.

El Consorci del Parc Natural de Collserola ha instat l’Ajuntament a fer aquesta actuació, ja que considera que l’hort està en zona forestal del parc i, per tant, s’han eliminat les tanques així com altres elements estructurals. Els darrers mesos els usuaris de l’hort han intentat negociar una solució pactada amb les dues institucions, sense arribar a cap acord. Segons el Pau Gómez, usuari de l’hort, “estaríem disposats a modificar les tanques però no a eliminar-les, ja que hi ha molts senglars a la zona i els cultius no durarien ni un dia”.

Altres ubicacions possibles

Des del districte d’Horta-Guinardó s’ha ofert la possibilitat de traslladar l’hort a un terreny proper conegut com Ca la Manya o dins del recinte de les Llars Mundet. Fonts municipals asseguren que en aquest cas estarien disposats a fer un acompanyament per impulsar el projecte d’agricultura ecològica que practiquen. El col·lectiu de l’hort d’en Tomàs, però, descarten el trasllat ja que consideren que la seva situació actual és legal. A més, una entitat ja va intentar crear un bosc comestible a Ca la Manya sense èxit perquè la terra no és prou fèrtil.

L’hort d’en Tomàs es va crear a finals dels anys 80 i s’ha consolidat com un espai autosostenible. El reg només es fa amb aigua de pluja que acumulen en un dipòsit, i el compost que utilitzen prové de les restes vegetals del mateix terreny. Reben el suport de l’Associació de Veïns de Montbau i de la Facultat d’Educació de la UB-Mundet i formen part de la xarxa Ruralitzem. Ara la seva supervivència dependrà de com finalitzi el procés judicial.

Comparteix a: