El districte d’Horta-Guinardó ha notificat als usuaris de l’hort d’en Tomàs una ordre de desallotjament per al proper 18 d’octubre. Es tracta d’un espai de cultiu situat darrere del Campus de Mundet, dins l’àmbit del Parc de Collserola. Al maig l’Ajuntament ja va intentar recuperar el terreny, que des del 2019 és de la seva propietat després d’una donació privada. El mateixos usuaris ho van impedir ja que els operaris que havien de desmantellar l’hort no portaven l’ordre adient.

El procediment es va iniciar a requeriment del Consorci del Parc Natural de Collserola. Uns agents forestals del parc van considerar que el terreny està mal conservat i que calia actuar-hi. A partir d’aquí l’Ajuntament, com a propietari, hi ha hagut d’actuar d’ofici i ha desestimat les al·legacions del col·lectiu que gestiona l’hort per poder seguir amb l’activitat.

La regidora d’Horta-Guinardó, Rosa Alarcón, creu que la millor solució seria traslladar l’hort a un altre espai, com per exemple el terrenys de Ca la Manya, situat a poc metres. “Allà tindrien l’acompanyament del Parc de Collserola, és un espai que podria funcionar perfectament i ho estem treballant perquè creiem que seria una sortida molt bona”, assegura Alarcón.

Un hort que va passar d’un avi al seu net

L’origen d’aquest hort es remunta a finals dels any 80. Tomàs Cedillo, d’origen extremeny, va iniciar-ne el cultiu després que el fessin fora dels horts que hi havia a la Vall d’Hebron amb motiu de la construcció de l’àrea olímpica. Va morir el 2013 però el seu net, l’arquitecte David Mesa, ha continuat amb el projecte.

Mesa assegura que la situació de l’hort és legal ja que el PEPnat (Pla especial de protecció del Parc de Collserola) permet els horts comunitaris d’iniciativa pública en una franja de 400 metres dins els límits del parc, com és el seu cas. “Ens han dit que no volen que l’hort tingui tanques i prefereixen que estigui fora dels límits del parc per no crear precedents amb altres casos”, afirma el David.

hort d'en Tomas a Montbau

Un hort autosostenible, que només fa servir aigua de pluja

L’hort d’en Tomàs es basa en la filosofia de ser un espai autosostenible, per crear consciència sobre el canvi climàtic. Per regar no fan servir aigua corrent, només aigua de pluja que acumulen en un dipòsit, i el compost que utilitzen prové de les restes vegetals del mateix terreny. A més, practiquen la permacultura, que fomenta el cultiu amb la mínima intervenció humana i vetlla per la preservació de la natura.

El projecte forma part de la xarxa Ruralitzem i té el suport de l’associació de veïns de Montbau i de la Facultat d’Educació de la UB-Mundet. Queden pocs dies perquè s’executi el desallotjament però esperen poder arribar a un acord amb el consistori que eviti la desaparició de l’hort.