Des de l’inici de curs que no es fàcil fer classe a l’Escola Sagrada Família. El soroll intens de les obres de demolició de l’històric edifici de la fàbrica Lacer, ubicat just davant del centre, al carrer de Sardenya, està generant problemes fer classe amb normalitat i els docents han d’adaptar les classes als moments de menys soroll.

Tot i que els responsables del treball han reduït les hores per minimitzar les molèsties, l’impacte en l’alumnat és evident: l‘escola afirma que els menors estan més neguitosos i amb dificultats per concentrar-se. Les famílies han denunciat que els treballs superen els límits de soroll permesos i els veïns també s’han queixat de soroll i vibracions.

El soroll afecta l’aprenentatge
Un estudi evidencia l’impacte del soroll continuat en el rendiment acadèmic

Canviar les dinàmiques i horaris pel soroll

La direcció del centre explica que van modificant diàriament l’organització de l’escola per adaptar-se al soroll. Per exemple, aprofiten de 9 a 10 h, quan encara no han començat els treballs, per fer totes les activitats orals o que requereixin parlar en veu alta. “La resta d’hores és impossible, perquè no ens entenem” explica la directora, Pepa Reig Adern. Obre també una reflexió sobre l’adjudicació d’obres de tal magnitud en entorns escolars: “El que demanem a l’Ajuntament és previsió, això s’ha de tenir en compte en licitacions de futures obres a entorns vulnerables com aquest”.

Impacte del soroll en els infants: mal de cap i alteracions

Per la seva banda, Ana Giménez, presidenta de l’AFA, lamenta que “l’Ajuntament no hagi tingut en compte prèviament l’impacte negatiu de les obres” en un espai tan sensible com l’entorn escolar i critica que el districte no hagi previst mesures per insonoritzar les obres. Alerta, a més, de l’impacte del soroll continuat en els menors “que estan més neguitosos i amb mal de cap”, especialment els més petits.

El soroll s’agreuja quan s’han d’obrir les finestres per la calor o per ventilar l’aula

El districte d’Eixample ha rebut la queixa de la comunitat educativa i ha parlat amb les parts perquè arribessin a un acord que minimitzi l’impacte de les obres. Aquest dilluns els responsables de les tasques s’han trobat amb l’AFA i la direcció de l’escola per acordar adaptar les hores de treball perquè les feines més sorolloses no ocupin bona part de l’horari escolar.

Horaris ajustats per reduir l’impacte del soroll a les classes

S’ha consensuat que els treballs comencin a les 10 h i també s’ha pactat una pausa d’obres entre les 15 h i les 16 h. Ara bé, bona part del dia l’escola funciona amb un soroll molt intens que previsiblement s’allargarà tot l’octubre. Els treballs seguiran més enllà d’aquesta data, però sembla que les molèsties ja seran menors perquè s’iniciarà l’enderroc als soterranis de l’edifici i tindran menys impacte.

En declaracions a betevé, el regidor de l’Eixample, Pau Gonzàlez, ha explicat que la voluntat de l’Ajuntament “és la de protegir les escoles” i detalla que el consistori “ha mediat entre les dues parts en un resultat satisfactori”.