La Guàrdia Urbana ja ha rebut el vistiplau per instal·lar vuit càmeres de videovigilància noves al Raval sud. En concret, les càmeres s’instal·laran a l’entorn de l’avinguda de les Drassanes, el carrer de Sant Oleguer i el carrer de les Tàpies, on el novembre de l’any passat es va estrenar una comissaria de la policia local. Segons ha explicat la gerent de Seguretat, Maite Casado, la decisió s’ha pres perquè en aquest entorn, entre 2021 i 2022, han crescut un 55 % dels fets delictius, en especial els furts, i també perquè hi havia la petició de veïns i comerciants.
L’Ajuntament de Barcelona encara ha de comprar els aparells i, per això, és probable que no estiguin en funcionament fins a mitjans del 2024. Les càmeres seran fixes i encara se’n desconeix la ubicació concreta. En tot cas, l’àrea de Seguretat del consistori assegura que les càmeres no faran reconeixement facial ni tindran el programari necessari per fer-ne. Sí que tindran finalitats dissuasives i de prevenció, alhora que la Guàrdia Urbana les farà servir quan es detecti alguna incidència, així com també n’utilitzarà els enregistraments en el marc d’investigacions.
Barcelona té 117 càmeres: “Poquíssimes”
Les vuit càmeres del Raval sud arribaran poc després que n’hagin començat a funcionar 17 altres al passeig de Gràcia, també instal·lades a petició dels comerciants del passeig. Ara mateix, a tot Barcelona hi ha un total de 117 càmeres de videovigilància policial (que creixeran fins a les 125 quan estiguin llestes les del Raval), una quantitat que fonts de l’àrea de Seguretat de l’Ajuntament qualifiquen de “poquíssimes”. La majoria es concentren a Ciutat Vella (més en concretament, a l’entorn de la Rambla).
Per posar aquesta xifra en perspectiva, la ciutat francesa de Niça (que ha patit diversos atemptats terroristes) té 3.600 càmeres policials per a una població que no arriba a ser ni un quart de la de Barcelona. Madrid, per la seva banda, té unes 330 càmeres. Per això, Maite Casado assegura que hi ha marge perquè Barcelona pugui instal·lar-ne més i, de fet, la Guàrdia Urbana ja està estudiant zones de la ciutat on s’ha detectat que caldria posar càmeres com a suport de la tasca policial.
Des de la gerència de Seguretat insisteixen que la instal·lació dels aparells de videovigilància policial passa uns controls molt exhaustius, que no fan reconeixement facial, que es garanteix la privadesa dels ciutadans i que fan “una intromissió mínima” a la vida de la gent. De fet, les càmeres només fan zoom a una zona concreta quan els agents de la Guàrdia Urbana que les estan controlant detecten una incidència i necessiten ampliar-ne la visió.