desallotjament carrer de Burgos, a Sants
Foto: Grup d'Habitatge de Sants

La Guàrdia Urbana ha desallotjat una finca ubicada al carrer de Burgos, 26, al barri de Sants. L’edifici està pendent d’enderroc, perquè forma part dels habitatges afectats pel PGM aprovat el 2003 que són una peça clau per tirar endavant la tercera fase del calaix de Sants, aturada des de fa anys. L’espai és una propietat privada d’ús industrial i actualment hi viuen una vintena de persones, entre les quals persones amb perfil de vulnerabilitat i dues menors.

El Grup d’Habitatge de Sants ha fet una crida a la mobilització per evitar-ho, però el llançament s’ha executat i l’edifici s’ha retornat a la propietat. L’Ajuntament de Barcelona ha alertat del mal estat de la finca i que comportava un alt risc per a les persones que hi vivien.

Desallotjament per l’alt risc

L’Ajuntament de Barcelona assegura que la finca està en molt mal estat. De fet, arran d’una inspecció que el districte va fer a l’abril, es va poder constatar que no compleix amb les condicions d’habitabilitat mínimes i els Bombers també van assenyalar que el risc d’incendi és molt alt. Per tot plegat, es va obrir un expedient d’infrahabitatge i fonts del districte també detallen que s’ha rebut l’autorització judicial per desallotjar l’edifici.

El districte també detalla que els Serveis Socials estan fent seguiment de les persones amb perfil de vulnerabilitat i han estat treballant, cas per cas, per trobar alternatives d’habitatge. També precisa que, gràcies a aquest seguiment, els nuclis amb menors ja s’han reallotjat.

A banda, les mateixes fonts expliquen que s’ha fet un treball per conèixer les diferents casuístiques dels ocupants de l’immoble i s’ha treballat per vincular-los als serveis de l’Ajuntament que els poden atendre.

Denúncies i queixes veïnals

Segons detallen fonts del consistori, la policia ha rebut denúncies veïnals per pràctiques delinqüencials d’una part reduïda dels ocupants i que això també s’ha considerat un factor de risc per a les famílies vulnerables que hi havien de conviure, especialment en el cas dels menors.

desallotjament carrer de Burgos, a Sants
Foto: Grup d’Habitatge de Sants

Mobilització per evitar el llançament

En canvi, el Grup d’Habitatge de Sants denuncia que l’Ajuntament de Barcelona no ha donat cap alternativa a les famílies que hi viuen i ha fet una crida a sumar-se a la mobilització. De fet, l’entitat ja va expressar el seu malestar pel desnonament del carrer de Burgos i de les barraques de la Magòria en el darrer Consell de Barri de Sants. L’entitat acusa el PSC de fer “neteja al carrer de la mateixa pobresa que les seves polítiques generen”.

Els activistes per l’habitatge també reivindiquen el barraquisme i l’ocupació com a “part de la història de la ciutat” i acusen l’Ajuntament de ser “el segon executor de desnonaments de Barcelona”. A més, diuen que des que governa Collboni els reallotjaments són “més precaris i curts”.