El robatori de coure s’està convertint en una xacra a Barcelona. En els darrers mesos s’acumulen robatoris tant a grans infraestructures com a Rodalies, però també a instal·lacions esportives municipals com el Camp de Rugbi la Foixarda, a Montjuïc, i l’enllumenat públic del barri de Torre Baró i al de la Marina de Port. Del recurrent augment d’aquesta pràctica delictiva n’hem parlat al betevé directe amb Victoria Ferrer, directora general dels ferrovellers, sota el Gremi de Recuperació; Joan Carles Salmerón, director del Centre d’Estudis del Transport, i Lluís Bonilla, veí de Torre Baró.
Tots tres apunten que els lladres aprofiten la nit, els punts de fàcil accés i fugida i on hi ha l’oportunitat de robar gran quantitat de cablejat. Salmerón explica que ens hem d’oblidar de la imatge d’una furgoneta robant cable: “Són grups organitzats i molt preparats amb mecanismes especialitzats per no quedar-s’hi mentre s’acosten a l’alta tensió”.
Opcions per evitar els robatoris
La forma d’acabar amb aquests robatoris de coure, segons determina el Gremi de Recuperació, és combatre les trames delictives que hi ha darrere dels usurpadors, que són les que es dediquen a blanquejar i traficar amb aquest material. Per la seva banda, Salmerón destaca que “cal que la policia actuï —per exemple, com ha fet amb els detinguts pel robatori del 12 de maig a Rodalies— i també que la societat es mobilitzi i faci pressió social“. També coincideixen que és clau el soterrament del cablejat. “Al nostre barri és més fàcil robar perquè els cables estan penjant de pals de fusta i fer-los passar per sota el carrer és la solució a la qual s’ha compromès l’Ajuntament per a aquest mandat”, exposa Bonilla.
Tallers de gestors il·legals, també a Barcelona
El Gremi de Recuperació alerta que hi ha tallers que compren de forma il·legal sense tenir llicència ni permisos. Normalment estan situats a naus industrials fora de nuclis urbans, però ells n’han detectat i denunciat a Barcelona ciutat. Es queixen que els gestors de residus fraudulents no segueixen cap inspecció ni documenten la traçabilitat dels productes. En canvi, en el seu cas han de registrar tots els ferrovellers que arriben per vendre’ls materials i han d’enviar les llistes als Mossos i a Hisenda.
“Qui falla en el robatori de coure és la justícia perquè els gestors multireincidents, un cop localitzats i detinguts, tornen al carrer en uns dies”, sentencia Ferrer. Per Salmerón, “aquestes màfies no són tan difícils de trobar” i continua remarcant que “pot passar que una empresa a qui han robat cable compri, sense saber-ho, el mateix que li han sostret”. Segons diuen, els gestors il·legals pelen el cable, el trituren i l’envien amb camions fora de l’estat espanyol, on “busquen un lloc per fondre’l i vendre’l a fabricants de catenàries d’aquí”.