Que Barcelona és una ciutat sorollosa i que diàriament se superen els nivells recomanats per l’OMS no és cap novetat. Però quins són els punts amb més soroll de la ciutat? Segons les dades d’una vuitantena de sonòmetres recollides per estudiants de l’Elisava, la Gran Via, el carrer de València i també la ronda de General Mitre, són tres de les zones on hi ha més soroll de forma sostinguda, tant de dia com de nit. És a dir, que el soroll és continuat i que se superen els 65 decibels de dia i els 55 de nit —els nivells recomanats per l’OMS.
Anàlisi de les dades dels sonòmetres
L’anàlisi dels punts sorollosos forma part del projecte #shhh de l‘Escola de Disseny i Enginyeria Elisava. L’informe s’ha fet després de recollir les dades de 82 sonòmetres a diferents ubicacions de Barcelona i s’ha vist que el 90 % superen els límits recomanats. Aquests són els tres sonòmetres on els estudiants han trobat les dades més elevades: la Gran Via de les Corts Catalanes, a l’altura del número 655; el carrer de València, al número 275, i també a l’altura del 488.
Els veïns i les persones que treballen en aquestes zones afirmen que el soroll és “molt molest i constant”, però que ja s’han arribat a acostumar.
De nit, el responsable del soroll és l’oci nocturn amb punts negres a l’Eixample, el Poblenou, Gràcia —a la plaça del Raspall— i el carrer de Tuset, amb pics nocturns per sobre dels 70 decibels. Alguns d’aquests punts amb més soroll nocturn coincideixen amb les zones tensionades acústicament que va determinar l’Ajuntament, com per exemple el carrer d’Enric Granados.
Efectes perjudicials sobre la salut
Des de l’Entitat Eixample Respira demanen accions més contundents per “acabar amb les auopistes urbanes” dins la ciutat i alerten dels efectes perjudicials del soroll continuat sobre la salut. Un dels seus portaveus, Luca Telloli explica a betevé que l’impacte és evident amb dificultats per dormir, estrès o ansietat.