Les han batejades com a cèl·lules imparables, pel seu potencial. Tècnicament se'n diuen limfòcits T de memòria i són una variant de les cèl·lules que coordinen el sistema immune davant d'un càncer. D'aquest tipus, però, només se'n troben en menys d'un 1 per cent de la sang. Un bé molt escàs, però molt prometedor, com revelen els primers assajos que s'estan fent als Estats Units amb pacients que no responien fins ara a cap altre tractament. ANTONI GARCIA, gerent de la Fundació Josep Carreras "Fins a un 80-85 per cent dels pacients que han entrat en aquests assajos clínics han fet una evolució molt favorable. / S'ha d'acabar de fer més experiments, però una teràpia que anuncia aquests resultats indiscutiblement ens obre un camí que hem de recórrer al més ràpidament possible." Per accelerar la recerca, la Fundació Carreras s'ha proposat adquirir, per primer cop a Espanya, el que han anomenat fàbrica de cèl·lules imparables. És a dir, una màquina que reprodueix les condicions en què aquests limfòcits tan escassos es multipliquen. L'aparell també els modifica perquè identifiquin tumors. "S'aconsegueix que aquestes cèl·lules ataquin només a les cèl·lules malignes i per tant el pacient s'estalvia alguns efectes secundaris dels tractaments convencionals actuals que ataquen a tot tipus de teixit." La màquina té un cost de 150.000 euros i l'objectiu és assolir aquesta recaptació durant la Setmana contra la Leucèmia, que començarà dilluns.

El Convent de Sant Agustí acull aquest matí la trobada d’uns 60 pacients i expacients de leucèmia, limfoma, mieloma múltiple i altres malalties oncològiques de la sang. A mig matí han sortit al carrer i han fet una marxa fins al passeig de Lluís Companys i l’Arc de Triomf. L’objectiu, donar a conèixer la campanya que, amb el lema #ImparablesContraLaLeucemia (“Fins que la curem, no pararem”, diuen), vol recaptar fins a 150.000 euros per a aquest projecte pioner al nostre país. Impulsades des de la Fundació Josep Carreras, aquests dies hi ha actes similars arreu d’Espanya, en el marc de la Setmana contra la Leucèmia que té lloc entre el 21 i el 28 de juny.

La “fàbrica de cèl·lules imparables”

Als assajos preliminars, que s’estan fent des de fa quatre anys als Estats Units, fins a un 85 % dels malalts de leucèmia limfoblàstica aguda tractats amb aquestes “cèl·lules imparables” estan “en remissió completa”. Són pacients que fins ara no responien a cap altre tractament. “S’han de fer més experiments, però una teràpia que anuncia aquests resultats indiscutiblement ens obre un camí que hem de recórrer al més ràpidament possible”, reconeix el gerent de la Fundació Josep Carreras, Antoni García.

La tècnica d’immunoteràpia consisteix a aprofitar el potencial dels limfòcits T de memòria, una variant de les cèl·lules que coordinen la resposta del sistema immune davant d’un atac, com ara un càncer. Només estan presents en menys d’un 1 % de la sang, i per això l’objectiu és multiplicar-ne la quantitat mitjançant una màquina que des de la Fundació han batejat com “la fàbrica de les cèl·lules imparables”. L’aparell també permet modificar els limfòcits del mateix pacient perquè, un cop s’implantin de nou, reconeguin els tumors: “Així s’aconsegueix que ataquin només a les cèl·lules malignes i, per tant, el pacient s’estalvia alguns efectes secundaris dels tractaments convencionals actuals que ataquen tot tipus de teixit”, explica García.

Des de la Fundació Josep Carreras recorden que, tot i que els índexs de curació han millorat molt en els últims 25 anys, la mortalitat en adults continua al voltant del 50 % i, en el cas dels infants, per sobre del 20 %.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a