D'embarcacions com aquesta surt el peix que trobem, després, als comerços. Són una peça bàsica de la cadena, però que, en canvi, passa del tot desapercebuda per a molts consumidors. Per canviar aquesta realitat, aquest cap de setmana es posen vaixells com el Nus a disposició de tothom qui vulgui conèixer una mica més d'on ve allò que mengem i com ens arriba al plat. En aquest cas, mitjançant la pesca d'arrossegament. CRISTINA CAPARRÓS, Cap a Mar "Barcelona ha sigut una ciutat marinera i volem que ho continui sent, i volem que es continui reconeixent que aquí hi ha pescadors i que fan una molt bona feina, i val la pena explicar totes aquestes històries." Més enllà de saber una mica més de com ens alimentem, l'objectiu de la inciativa també és reivindicar el producte de proximitat. RAMON SENTMARTI, director Prodeca del Departament d'Agricultura "És l'oportunitat de reapropar-nos i reconnecar. // I té també un component econòmic: que aquest cap de setmana les explotacions puguin vendre i que alhora els coneguem per esdevenir clients." Hi ha per triar: 200 explotacions en què es poden tot tipus de productes, des dels que consumim tal com els trobem al camp, com hortalisses o herbes aromàtiques, fins a d'altres de més elaborats, com oli, formatges o embotits. Un altre exemple, aquí obren les portes d'una finca d'agricultura ecològica del Baix Llobergat, que es podrà visitar divendres, dissabte i diumenge. En l'època de calor, el producte estrella en són tomàquets. XAVIER ESTRADA, D'Enric Eco "El poble de Sant Climent és típic per les seves ciereres dolces. Jo he canviat el tipus de cultiu per tomàquets i també crea un tomàquet molt saborós i molt dolç." El Xavier es dedica a la terra des de fa cinc anys, quan va decidir-se a obrir aquesta explotació. El proper pas, diu, és aconseguir arribar directament al públic consumidor.

La primera edició de “Benvinguts a pagès” arrenca aquest divendres amb portes obertes en prop de 200 explotacions que permetran als ciutadans conèixer de primera mà d’on vénen els productes que consumeixen i com es produeixen. A Barcelona, diverses embarcacions pesqueres mostraran la seva feina a tothom qui ho vulgui.

Des del Departament d’Agricultura, Ramon Sentmartí remarca que “cada cop ens hem anat apartant més d’aquests productors, dels aliments que ens arriben a casa, i és l’oportunitat de reapropar-nos-hi i reconnectar-hi”. Però més enllà de ser una eina de difusió, el projecte també té un component econòmic: “Que aquest cap de setmana -explica Sentmartí- les explotacions puguin vendre i que alhora els coneguem per esdevenir clients.”

Entre les propostes, s’hi poden trobar tot tipus de productes de temporada, des dels que consumim tal com els trobem al camp, com hortalisses o herbes aromàtiques, fins a d’altres de més elaborats, com oli, formatges o embotits. Tot plegat, es complementa també amb una àmplia oferta gastronòmica en restaurants amb un menú especial, i també paquets d’allotjament per a aquells qui vulguin invertir-hi tot el cap de setmana.