30 anys Fundació Ared

L’Alejandrina Medina no oblidarà mai el 25 d’octubre del 2007. És el dia que va aterrar a la Fundació Ared, sola, amb una filla de 15 mesos. Es va acollir a un programa de formació laboral i acompanyament psicosocial que, temps després, ha donat fruits.

Avui, l’Alejandrina Medina és la responsable de cuina del menjador social i de centres externs de l’entitat, i afirma que a la Fundació Ared s’ha format amb un màster i ha estudiat per ser professora de cuina. “Creia que sabia coses quan vaig arribar i, realment, no sabia res”, conclou.

La motxilla de l’Alejandrina, aquell 2007, pesava força a l’esquena d’una dona vulnerable. La mateixa que patia —amb condicionants diferents— l’Ana Judith Rivera: més de dos anys a l’atur, la seva parella amb feina inestable i dues criatures a càrrec. L’experiència laboral de l’Ana Judith —va arribar a l’estat el 2010— es resumia al sector de la neteja i de les cures. Actualment treballa com a confeccionista al taller Confecció Ared, que gestiona la Fundació.

30 anys Fundació Ared

Un paraigua per fer el salt al mercat ordinari

L’objectiu dels programes d’inserció laboral i d’acompanyament psicosocial de la Fundació Ared són una mena de parada i fonda per a dones amb perfils de vulnerabilitat. Donar-los formació per adquirir capacitats que els permetin accedir al mercat laboral ordinari, amb una garantia d’aptituds competencials i, sobretot, amb seguretat psicològica.

La directora d’acció social de la Fundació Ared, Raquel Gil, assenyala que “el benestar emocional” i l’adquisició “de competències i propòsits” són clau “per assolir objectius”.

30 anys de la Fundació Ared

Des del 1994 l’entitat ha fet acompanyament a unes 18.000 dones, de les quals, 7.000 s’han reenganxat al mercat laboral ordinari —1.300 de les quals només en l’últim any. Pel que fa al perfil dels usuaris, el 76 % de les usuàries són dones en situació de pobresa, víctimes de la violència masclista, procedents de centres penitenciaris o amb problemes de salut física o mental.