MIQUEL ÀNGEL FRAILE, secretari general de la Confederació de Comerç "Creiem que si hi ha un canvi de responsabilitats a l'àrea econòmica o de governabilitat amb el PSC, que sempre ha estat en una posició crítica envers els manters, es pugui avançar en la lluita contra aquesta activitat il·legal."
Els comerciants del Port Vell denuncien que els manters envaeixen bona part de l’espai públic i de retruc els afecta econòmicament. Aquest dilluns la Policia Portuària va haver d’intervenir per frenar les tensions entre els dos col·lectius. Això va generar malestar entre les persones que es dediquen a la venda ambulant irregular, i també entre els paradistes. Però lluny de calmar-se amb el pas dels dies, la situació s’agreuja amb el bon temps i l’afluència de turistes. És per això que, aquest dimarts, la Policia Portuària ha tornat a intervenir per mirar de fer fora els manters que hi havia al moll, més d’una cinquantena. Però la manca d’efectius i la negativa dels venedors ha fet que requereixin un reforç per part dels Mossos d’Esquadra, que han mobilitzat dues unitats de la BRIMO.
Miquel Àngel Fraile ha explicat a BTV que la Confederació de Comerç de Catalunya s’ha reunit ja tres vegades amb la fiscalia i que aquesta ha donat instruccions a la policia d’investigar l’origen de les mercaderies il·legals. També ha assenyalat trobades amb la Delegació del Govern i el comissionat de Seguretat i que tenen prevista una reunió amb el conseller d’Interior. El portaveu d’aquesta confederació de comerciants considera que la taula endegada pel govern municipal per buscar una solució negociada i una via laboral legal per als manters és, actualment, en punt mort.
Fraile considera que falta “voluntat política per part de l’Ajuntament” ja que “no pot ser que la ciutat toleri l’activitat dels manters a Barcelona”. Ha afegit que cal reforçar la Guàrdia Urbana i posar més mitjans per tal de posar fi a una activitat “delictiva”. Sobre la taula social engegada per l’Ajuntament, ha considerat que era una qüestió d’imatge i n’ha posat en dubte la continuïtat.
Des del sindicat de manters creuen que algunes de les mesures proposades per la taula podrien funcionar si es posen en marxa, encara que reconeixen que tot està molt aturat. A més, han explicat que la situació al Port Vell és molt tensa i que han intentat mediar sense èxit en l’enfrontament entre paradistes i manters.
La Policia Portuària, per la seva banda, ha declinat fer declaracions, tot i que reconeixen que estan desbordats. Qui sí que ha parlat ha estat el sindicat SAPOL de la Guàrdia Urbana, que assegura que no hi ha novetats sobre el que han de fer amb la venda a la manta i que estan esperant el Pla director de la Guàrdia Urbana per saber quin serà el seu paper en la problemàtica. Es queixen, però, que fins ara ningú no els ha citat per debatre sobre les modificacions o les mesures que caldrà implantar per fer front al fenomen del “top manta”.