aeroport prat

(ACN/redacció) Una família kurda de l’Iran està a punt de ser deportada des de l’aeroport del Prat tot i haver demanat asil polític a Espanya. Segons han explicat fonts policials, se’ls ha denegat la petició per no complir els requisits legals i, tot i que han presentat recurs, hauran d’agafar un vol de tornada a Doha.

Segons explica el diari ‘Ara’, l’home diu que és membre del Partit Democràtic del Kurdistan, il·legal a l’Iran, i va acompanyat de la seva dona, embarassada de dos mesos, i del seu fill de set anys. La família va arribar la setmana passada a l’aeroport del Prat en un vol procedent del país i va demanar asil polític.

L’home, condemnat pel seu activisme polític a l’Iran

L’home ja havia estat condemnat a 15 anys sota llibertat condicional pel seu activisme polític i també assegura que professa una fe evangèlica. A més diu que ha participat en una vintena de manifestacions del moviment Dona Vida Llibertat, que es va desencadenar amb l’assassinat de la jove Jina Mahsa Amini per no portar el vel posat d’acord amb el rigorisme de la república islàmica.

La família va decidir fugir el 5 de setembre. Les autoritats han incrementat els controls i l’home ha estat identificat.

La petició d’asil no ha estat admesa a tràmit

En arribar a l’aeroport del Prat l’activista va demanar asil, però la seva petició no ha estat admesa a tràmit i s’ha ordenat la deportació de tots tres, prevista per a aquest dijous en un vol cap a Teheran via Doha (Qatar). Per frenar la deportació, s’ha presentat de matinada una petició de mesures cautelaríssimes davant l’Audiència Nacional.

Aquesta petició ha estat denegada perquè, segons ha informat la cooperativa jurídica Arrels Advocades, el tribunal al·lega que tot i la conversió al cristianisme i la discriminació que pateixen els kurds a l’Iran, “la situació no és suficientment seriosa per parlar d’un dany greu”.

El Parlament demana al ministre que aturi la deportació

Per la seva banda, la Mesa del Parlament ha demanat per carta al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que deixi sense efecte la deportació “tenint en compte la vulneració sistemàtica dels drets humans, les llibertats civils i els drets polítics per part de les autoritats de l’Iran”.

Segons la presidenta de la cambra catalana, Anna Erra, “hi ha dubtes més que raonables de la sort que puguin tenir tant el senyor Rahmatinia com la seva família si, finalment, són deportats”. La petició s’ha estès també a les xarxes socials i col·lectius com el Sindicat de Manters de Barcelona, que demanen a les autoritats espanyoles que no s’efectuï la deportació.