El Club Natació Poblenou arriba als 100 anys d’història i reivindica el seu paper integrador al barri així com les fites esportives. Ho fa amb una exposició titulada “De la fàbrica a la piscina. Cent anys del Club Natació Poblenou”, que s’ha inaugurat aquest divendres al Centre Cívic Can Felipa i estarà oberta fins al 28 de setembre.

Tot va començar fa 100 anys, quan un grup de visionaris apassionats per la vela esportiva van fundar el club. Aquella passió inicial va plantar una llavor que ha crescut i que el club assegura que ara és en “una entitat robusta, diversa i plena de vida”. Des dels seus primers dies, el Club Natació Poblenou ha estat un punt de referència per als veïns del barri que oferia “un espai on la comunitat es reunia per compartir l’amor per l’esport i la camaraderia”.

Fotografies, documents i records inèdits

L’escriptor Julià Guillamon és el comissari de l’exposició, que ofereix una panoràmica de la història del club, des de la fundació fins avui, amb fotografies, documents i records inèdits. Hi han col·laborat l’artista Neus Martín Royo, que ha fet els dibuixos de les tres seccions actuals (waterpolo, natació artística i rugbi), i el fotògraf Jordi Teixidor, que ha capturat retrats d’esportistes antics i també dels més recents.

Guillamon, tot i que no ha format part del CN Poblenou, assegura: “Sempre ha sigut una cosa que he tingut molt propera. La meva dona, la meva cunyada i els meus amics en formaven part”. Explica que la història neix arran dels treballadors de fàbrica. “Aquesta feina provocava molta frustració i l’esport es va convertir en un estímul, ajudava a canalitzar la violència i l’energia“, afegeix Guillamon.

Jordi Homs, president del CN Poblenou, explica que es va crear “tota una generació d’esportistes internacionals que arribava a les Olimpíades sortint d’un barri obrer. Va ser una generació de fills de treballadors que ja no anaven a la feina, sinó que podien fer esport d’alt nivell“.

Una piscina de pel·lícula

Arran d’aquesta eufòria per l’esport, l’Ajuntament de Barcelona va construir la primera piscina coberta de la ciutat i ho va fer al Poblenou, l’any 1960. Al cap de pocs anys, les seves instal·lacions van ser les protagonistes de l’escena de la pel·lícula “Dio Come Ti Amo” (1966). Hi apareixen Josep Padrós i Aurora Chamorro, esportistes vinculats al club que entrenaven en aquest complex. La cantant que hi apareix, Gigliola Cinquetti, era molt popular en aquell moment perquè acabava de guanyar el Festival de San Remo. Aquesta és una de les anècdotes rescatades de la memòria pel comissari de l’exposició Julià Guillamon.

Un llibre il·lustrat amb els moments més rellevants del club

També s’ha editat un llibre que recull testimonis i materials gràfics amb imatges històriques i records del rugbi i la natació. Mostra com l’esport ha estat un espai d’organització social al Poblenou. Àngel Uzkiano ha dissenyat el llibre, amb la col·laboració de Ramiro Elena, autor d’una sèrie de fotos extraordinàries dels records del club.

El club serà el pregoner de la festa major

El CN Poblenou serà l’encarregat aquest dissabte, 7 de setembre, de fer el pregó de la festa major del barri. Serà a les 19 h a la rodona de la rambla del Poblenou amb el carrer del Joncar. L’entitat ha estat triada amb motiu del seu centenari però també com a reconeixement a la seva història i a la implicació que des dels seus inicis ha tingut en el barri.