No són les 10 del matí i a les classes d’educació infantil de l’Escola l’Estel (la Sagrera) ja superen els 28 graus. Tot i ser encara a les portes del mes de juny, les temperatures en aquest centre són estivals durant bona part del curs. Una situació que es repeteix cada cop més a centres educatius de Barcelona on es fan classes per sobre del màxim legal dels 27 graus durant diversos mesos l’any. En aquest cas concret, les famílies i la direcció de l’Estel demanen al Consorci d’Educació solucions definitives per mitigar la calor.
L’Escola l’Estel planteja suspendre les classes per la calor
Des del centre asseguren que cal actuar de forma ràpida per evitar pics com els 36 graus que van registrar el 20 de maig a una aula d’educació infantil. Les classes dels més petits són les més afectades. Són al pis de dalt i és on més s’enfila el mercuri. Segons la directora, Marta Rubio, la situació és insostenible fins al punt que famílies i claustre es van plantejar suspendre les classes perquè se superaven els límits permesos per llei.
La calor és omnipresent i l’equip docent ha buscat solucions imaginatives per pal·liar-la. Els alumnes més petits, de tres anys, es posen el banyador en arribar a classe. L’espai del pati està disputat durant tot el dia i en les últimes setmanes s’hi fan jocs d’aigua per combatre les altes temperatures dins l’aula. A dins, les mestres refresquen els alumnes amb vanos i els recorden tot sovint que han de beure aigua.
Polèmica per la compra de ventiladors
Famílies i professorat comparteixen indignació i crítiques al Consorci d’Educació a qui acusen “d’inacció i falta de solucions”. Ara fa sis anys, el Consorci va construir al sostre unes claraboies per afavorir la ventilació entrecreuada. Però una avaria ha fet que no es puguin obrir i ara es produeix un efecte d’hivernacle amb temperatures més altes.
Asseguren que, tot i les queixes reiterades i la visita de tècnics per mesurar la temperatura, no s’hi han fet més actuacions. Segons la direcció, el Consorci ha explicat que si volen instal·lar-hi ventiladors, cal que els paguin el centre o les famílies.
En les últimes setmanes l’AFA i el centre han intensificat la protesta amb uns cartells i a través de les xarxes socials, on han denunciat que “les condicions actuals no estan garantint unes condicions d’aprenentatge ni una educació de qualitat i estan posant en perill la salut i el benestar dels nostres infants”.
El Consorci aposta per la ventilació natural
Fonts del Consorci d’Educació han explicat a betevé que no hi ha una partida prevista per posar aire condicionat als centres educatius ja que es tracta d’una solució que “no és sostenible energèticament”. Detallen que hi ha altres solucions alternatives i sostenibles com el Programa de la millora de l’eficiència energètica dels centres, que preveu anualment una part de la inversió en solucions com:
- Afavorir la ventilació natural dels edificis.
- Incorporació de proteccions solars en les façanes dels centres que no en disposen.
- Instal·lació anual de tendals i altres elements que donen ombra en els espais en època d’estiu.
- Condicionar els patis com a refugis climàtics (vegetació, aigua, pèrgoles, etc.).
- Millora dels criteris a tenir en compte en els projectes de les noves construccions.
- Recomanacions per a la correcta gestió de la ventilació dels centres (matí-tarda).