(ACN) La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, acusa l’Estat d’haver “dimitit de les seves responsabilitats” amb els refugiats ucraïnesos que arriben a Catalunya. Ho ha dit en una entrevista a l’ACN, en què ha recordat que l’executiu català no ha rebut “ni un euro” del fons europeu que s’ha activat per a la protecció temporal de les persones desplaçades. En aquest sentit, només un 28 % (unes 5.000 persones) s’allotgen en recursos facilitats dins del pla estatal, mentre que el 72 % restant han anat a cases de familiars i coneguts, atesos per la Generalitat i els mateixos municipis. La consellera també ha explicat que el govern català està explorant diverses vies per reforçar aquest suport davant la “negligència” de Madrid.

La consellera ha recordat que s’han reforçat diferents serveis de primera acollida pel que fa a tràmits com l’obtenció de la targeta sanitària, l’escolarització dels infants, les traduccions o l’obtenció d’informació sobre els itineraris d’ocupació professional. A més, s’ha desplegat un ventall de serveis específics dins el programa Temps per a cures, “perquè els nens tinguin opcions de lleure i socialització, que permetin a les seves mares disposar d’un espai de respir, per buscar feines o recuperar-se”.

Un altre dels punts en què el Departament d’Igualtat – en coordinació amb el d’Interior – ha incidit més, ha estat en la detecció de casos sospitosos de tràfic d’éssers humans. “El fet que s’activés de forma tan precoç pocs dies després de l’esclat de la guerra ha permès aturar diversos casos”, ha explicat Verge. En aquest sentit, ha afegit que aquells grups criminals que poguessin tenir la intenció de fer-ho s’han sentit “vigilats” perquè hi havia “les alertes activades”.

“Tirant de recursos propis

Tot i això, si bé la coordinació entre govern i ens locals ha estat d’allò més bona, la titular de la conselleria ha lamentat que el pla estatal “ha quedat curt” i els ha deixat a ells “sense un euro” ni “capacitat de decisió”. Verge ha assenyalat que fins ara l’executiu s’ha vist obligat a tirar de “recursos propis”. D’altra banda, la consellera ha apuntat que s’estan explorant diferents vies per millorar l’acompanyament de les famílies i els municipis que acullen.