escarlatina què és símptomes tractament
escarlatina què és símptomes tractament

L’escarlatina és una malaltia present a casa nostra per a la qual no hi ha vacuna i que afecta principalment els infants. Tot i que es tracta d’una afectació lleu, cal anar al metge de seguida que se sospiti que se’n pot estar infectat perquè per tractar-la cal prendre antibiòtics, ja que està causada per un bacteri. Tanmateix, pot ser que hi hagi símptomes que es puguin confondre amb qualsevol malaltia comuna.

Què és l’escarlatina i com afecta els nens? Quina simptomatologia poden presentar i quin tractament hi ha?

L’escarlatina: què és?

Tal com explica l’Hospital de Nens, l’escarlatina és una malaltia infecciosa i contagiosa causada per un bacteri: l'”Streptococcus pyogenes”. El bacteri passa de persona malalta a persona sana per via respiratòria, a través de les gotes emeses mentre parlem i esternudem.

L’Agència de Salut Pública de Barcelona ha confirmat a betevé que, tot i que no es tracta d’una malaltia d’obligada declaració, en aquests moments no hi ha un repunt de casos ni de brots. Tot i això, és habitual que al llarg de l’any hi hagi diversos brots.

Els símptomes més comuns de l’escarlatina

L’Agència de Salut Pública detalla que el símptoma més vistós és l’aparició d’una erupció a la pell que té un tacte aspre i provoca taques vermelles i granissada, sobretot a les zones del coll, el tòrax, les axil·les, els colzes i els engonals. A més, sol estar acompanyada de febre i mal de coll i, de vegades, també pot provocar nàusees, vòmits i inflamació dels ganglis del coll.

Un cop la malaltia s’ha diagnosticat i es comença el tractament, els símptomes solen començar a remetre al cap de 48 hores i, si no hi ha febre, ja es pot fer vida normal. Tot i això, com que es tracta d’una malaltia que es transmet amb molta facilitat, és important que els infants no tornin a l’escola fins que ho indiqui el pediatre.

Com es transmet l’escarlatina?

L’escarlatina es transmet per contacte directe amb les secrecions nasals o la saliva d’una persona que estigui infectada. En la majoria de casos, això passa quan el pacient tus o esternuda i, fins i tot, quan parla. També es pot transmetre per contacte amb objectes que estiguin contaminats, tot i que aquest últim cas és menys freqüent.

Per tant, per prevenir l’escarlatina és important rentar-se les mans amb aigua i sabó sovint, no compartir menjar ni estris de cuina i tapar-se la boca i el nas en tossir o esternudar.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a