Les persones al capdavant d’institucions culturals i equipaments esportius de Montjuïc, com ara la Fundació Joan Miró, el MNAC, o el Castell de Montjuïc, s’han posat d’acord per fer un crit a l’uníson: Montjuïc té potencial per esdevenir un parc urbà de primer ordre comparable al Central Park de Nova York. Coincideixen que, per aconseguir-ho, hi calen millores urgents, més connectivitat amb la ciutat i endreçar la natura.

La reclamació s’ha fet, conscientment, amb les eleccions municipals a la cantonada, i amb aquests equipaments cansats de sentir que la ciutat viu d’esquena a la muntanya. En total, Montjuïc té 23 equipaments culturals i una cinquantena d’espais esportius. Per això, des de Foment del Treball i el CETT-UB s’ha organitzat una trobada per reflexionar sobre el futur que es vol per a Montjuïc.

Mala accessibilitat i sense senyalització

La Fundació Joan Miró és un dels punts estrella de Montjuïc. El 2019 va tenir 900.000 visitants, i la directora d’aquesta institució, Sara Puig, lamenta que l’accessibilitat és un problema que arrosseguen des de fa anys. “Hem de fer fàcil l’accés a la muntanya, no pot ser que quan arribes a plaça d’Espanya no hi ha cap senyalització que indiqui el camí per arribar a la Fundació”, es queixa Puig.

Les escales mecàniques estan espatllades un terç dels dies de l’any. Quan els visitants arriben al MNAC els hem de felicitar”
Pepe Serra, director MNAC

Les escales mecàniques són la porta d’accés a Montjuïc, que condueixen des de l’avinguda Maria Cristina fins al MNAC. El director del museu, Pepe Serra, s’ha mostrat molt contundent quan ha assegurat que “les escales mecàniques estan espatllades un terç dels dies de l’any, ho hem comptabilitzat des del museu. Quan els visitants arriben aquí els hem de felicitar”, ha dit irònicament. També s’ha queixat de la baixa freqüència de pas dels autobusos que recorren la muntanya, i per això ha proposat que un trenet elèctric enllaci els diferents equipaments de Montjuïc.

La Fundació Miró reclama una millor senyalització a la muntanya que en faciliti l’accés

Montjuïc, el Central Park barceloní?

Sobre Montjuïc, els equipaments han mostrat consens: és la gran oportunitat de la ciutat ara mateix. “Com podríem convertir la muntanya en el Central Park de Barcelona?“, s’ha preguntat Ángel Díaz, president d’Advance Leisure Services (l’empresa que gestiona el Castell de Montjuïc). “Ha de ser tractat com un parc urbà, no és com Collserola on els boscos no estan endreçats”, ha assenyalat Pepe Serra. Si es vol comparar amb Central Park, ha afegit, cal una bona connectivitat amb la ciutat i pensar el parc per als barcelonins: “Això també farà la muntanya atractiva per als de fora”. “Ja sabem que l’orografia no és com la de Central Park però has de buscar atractius per fer que la gent hi pugi”, ha reblat.

El castell de Montjuïc va rebre 900.000 visitants el 2019
Comparteix a: