El Centre de Vida Comunitària Trinitat Vella ja fa més temps que està tancat que en funcionament. Situat a la via Favència, l’edifici va obrir portes fa dos anys i mig com un projecte referent i amb esperit col·laboratiu. Aquest plantejament, però, s’ha vist frustrat gairebé des del primer moment: al gener farà dos anys que l’edifici està tancat i es considera que és un edifici malalt per l’acumulació d’un gas tòxic, el formaldehid. Les entitats que havia d’acollir lamenten que no s’ha treballat amb la suficient celeritat i temen que la solució en què es treballa no sigui la definitiva.
“És com quan a un nen li dones un caramel i l’hi treus”
L’objectiu d’aquest centre era servir com un espai d’acollida a l’emprenedoria comunitària i donar les eines i el suport necessaris també a les entitats del barri. Al Banc del Temps de Trinitat Vella es mostren “decebuts i molt angoixats” per la feina que no poden desenvolupar: “Continuem treballant des del centre cívic, però no podem fer tot el que podríem”, diu Assumpta Chamorro.
A més, Chamorro apunta que, tot i que veuen que es va treballant, “ni donen dates ni sembla que trobin la solució correcta”.
Alguns serveis s’han traslladat, però altres s’han suprimit
D’altra banda, La Trini Solidària critica que, arran de les circumstàncies, els serveis que acollia aquest centre es van haver de traslladar a altres equipaments del barri, com el centre cívic, però altres van desaparèixer: “Allà teníem gent, com l’assistenta social, que ens anava molt ve tenir allà per fer consultes directes”, apunta Yolanda Benítez. En aquest sentit, explica que ara aquesta figura ha marxat a Baró de Viver: “Això complica la comunicació i la feina que fèiem”.
Tot i les diferents casuístiques, les entitats que haurien d’estar treballant en l’edifici malalt coincideixen que la solució s’està allargant i lamenten que no s’hagi treballat amb més “rapidesa i eficiència”.
Es continua treballant en una solució
Actualment s’està aplicant una pintura protectora a l’interior de tot l’edifici per ajudar a eliminar el formaldehid i aconseguir que els nivells d’aquest gas tòxic siguin zero. “Es preveu fer mesuraments el mes de gener per comprovar l’efectivitat d’aquestes mesures”, ha explicat recentment la regidora de Sant Andreu, Marta Villanueva. Malgrat això, la regidora no s’ha mostrat esperançada que aquesta sigui la solució definitiva: “Hem de continuar treballant per trobar-hi una solució perquè, malauradament, fa massa temps que està aquest edifici tancat”.
Amb tot, la data marcada per a la reobertura, que havia de ser a la tardor, s’allarga de nou i no es concreta cap tipus de data. “Veient la trajectòria, som bastant prudents en aquest sentit”, sentencia Marta Villanueva